Danas BDM Kraljica – Ubijanje nevinih – Preminula Ivanka Erbežnik r. Skukan i Vinko Salopek

22 kol

Tijekom cijele liturgijske godine Crkva pred nas svaki mjesec stavlja neki marijanski blagdan. Danas je blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, svojevrsna dopuna blagdana Marijina uznesenja na Nebo ili Velike Gospe. Blagdan je uveo papa Pio XII. 1954. kao krunu proslave Marijanske godine i kao posljedicu nastojanja i prijedloga brojnih marioloških kongresa. Po svome uznesenju Marija je postala i kraljica neba i zemlje, a nauk o njezinom dostojanstvu kraljice izložio je Pio XII. u svojoj enciklici Ad caeli Reginam. Naslov “kraljice” posljedica je vjerničkog razmišljanja te posebno pučke pobožnosti. Naslov kraljice izvire i iz liturgijskog izraza koji kaže: Bogu služiti znači kraljevati! 

Danas u 10 sati u Slunju

Jutros je svježe. Treba obući neku majicu i obuti čarape. Istina, sunce će kasnije kasnije prigrijati ali možemo zaboraviti na one vrućine koje su nam zadavale probleme. Jutros u 8 sati slavljena je misa u slunjskoj crkvi. Kako je ugodno započeti dan Božjim zagrljajem i zagrljajem Velike Gospe!  

Ubijanje nevinih – U brežuljcima obraslim vinogradima u mjestancu Penedes završila je potjera za najtraženijim bjeguncem u Španjolskoj  Younes-om  Abouyaaquoub. Atentator iz Ramble, nakon četiri dana bijega, pronađen je i ubijen u Subirats-u, malom mjestancu jugozapadno od Barcelone. S njime završava život, bar onaj aktivni, ćelije Ripoli koju je činilo 12 članova (bez suradnika): 8 mrtvih (među kojima imam, glava ćelije, kako su potvrdili istražitelji) i četvorica u zatvoru.

Ovaj je čovjek ubio ljude koji su krivi samo zato što su se tu našli. Bože, oprosti njemu i njegovoj braći po zlu jer ne znaju što čine! Izopačenost može ići tako daleko da ubijanjem nevinih vjeruju da služe Bogu! Sve ideologije koje su kao metodu za svoje ciljeve uzele ubijanje ljudi, osuđene su na propast.  “Vrata paklena” ne mogu nadvladati i ugušiti sjeme “Božjeg kraljevstva” usađeno u srca ljudi. U krvavoj ljudskoj povijesti uvijek je gorio plamen ljubavi zapaljen na drvu križa koji se nije nikada gasio pa ni u vremenima mraka i tame. Ovo terorističko divljanje može i treba ujediniti ljude u solidarnosti, u životu za druge, u izgrađivanju civilizacije ljubavi.

Sinoćni zalaz sunca

Večeras Slunj tone u san

Sjećanje na Željka Brozovića – Prije 26 godina, 22. kolovoza, prilikom pokušaja deblokade Slunja u Tržiću Tounjskom poginuo je pripadnik Specijalne jedinice policije Grom Policijske uprave karlovačke Željko Brozović. U znak sjećanja na prvog poginulog hrvatskog redarstvenika Karlovačke županije, a ujedno i prvog poginulog pripadnika Specijalne jedinice policije Grom danas je više izaslanstava pred spomen obilježjem u Tržiću Tounjskom položilo cvijeće i zapalilo svijeće. Svijeće su zapaljene i pred središnjim križem u mjestu Kamenica.

                             

Preminula je u 85. godini života IVANKA ERBEŽNIK r. Skukan iz Slunja. Bila je uzorna vjernica i redovito slavila Boga na nedjeljnoj misi. Preminula u Zagrebu 22. kolovoza. Pogreb na Mirogoju (Zagreb) u petak 25.08.2017. u 12.30 sati. Za njom žale kćerke Ljubica i Vesna, zetovi, unučad i praunučad. Počivala u miru Božjem!

Preminuo je u 85.godini života VINKO SALOPEK iz Donjeg Furjana. Umro je na blagdan Sv.Jelene, 18.08.2017., a sahranjen je u Rijeci na gradskom groblju Drenova 21.08.2017.
Za njim tuguju kćeri Dragica, Ljiljana i Ivanka s obiteljima, braća Joso i Pave te ostala rodbina.