Rastanak nam otkriva ljubav – Upisi na MPI u Rijeci – Sajam u Slunju

31 kol

Biskup Rogić na Kornatima – U povodu desete obljetnice kornatske tragedije šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je jučer 30. kolovoza misu zadušnicu za dvanaestoricu poginulih vatrogasaca. Euharistiju je služio kod spomen obilježja poginulim vatrogascima na mjestu tragedije na otoku Kornatu. „Naši dragi koji nas napustiše, dvanaestorica sinova, dvanaestorica vatrogasaca, ne ostaju samo u našem sjećanju. Oni ostaju u našoj ljubavi koja se njihovim odlaskom ne umanjuje niti nakon 10 godina. Usprkos boli rastanka, nenadoknadivog gubitka i patnje utjehu nam nudi vjera i ljubav. Kao da nam tek bol rastanka pokazuje koliko smo neku osobu voljeli. Neshvatljivo po ljudsku da nam upravo bol rastanka otkriva ljubav”, poručio je u homiliji biskup Rogić.

Upisi na Metropolitanski pastoralni institut (MPI) u Rijeci – U narednoj pastoralnoj godini 2017./2018. upisuju se nove generacije polaznika seminara. 

Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci nudi pomoć u formaciji vjernika laika, što može za njih osobno biti obogaćenje, ali kako bi i laici pomogli u odgovornom poslanju naviještanja vjere svim dobnim i interesnim skupinama, a napose u radu s roditeljima. U narednoj pastoralnoj godini 2017./2018. laici Riječke metropolije mogu upisati neki od četiri seminara na Metropolitanskom pastoralnom institutu u Rijeci, ovisno o potrebi u župi, kao i o osobnom afinitetu.
Za rad sa određenom dobnom ili interesnom skupinom vjernik laik može upisati na dvogodišnji Teološko-katehetski seminar za župne animatore i pastoralne suradnike. Za upis na ovaj seminar je potrebna preporuka župnika. Ukoliko netko od vjernika laika želi raditi na osobnom razvoju u smislu upoznavanja vjere i teologije može upisati dvogodišnji Seminar za teološku kulturu laika.Treći seminar je Tečaj novinarstva ili Odgoj za medije koji traje 8 subota. U službi nove evangelizacije mediji u župi imaju veliku ulogu. Četvrti jednogodišnji Teološko-katehetski seminar za odgajateljice u vjeri u predškolskim ustanovama namijenjen je odgajateljicama koje će provoditi vjerski odgoj djece u predškolskim ustanovama.

Danas u sajmu u Slunju

Jutros je ugodnih 17 stupnjeva u Slunju. Dani su osjetno kraći. Sunce je 30. lipnja izlazilo u 5.09 sati a jutros u 6.15 sati. Jesen je na vratima i samo je pitanje dana kad će početi padati kiše, pojavljivat se magle…Lišće je odavno počelo padati zbog suše.

Danas je sajam u Slunju po običaju koji seže u daleku prošlost. Samo se mijenja ponuda. Nekad je stočni sajam bio glavni dio sajma: trgovalo se stokom. Danas se ponuda ograničava na voće i povrće, obuću i odjeću…Danas djeca ne vide kravu ili ovcu ne samo u velikim gradovima. Nekada je unučica u posjetu baki na selu vidjela kako baka muze kravu. To je u Zagrebu protumačila prijateljicama u razredu ovako: zamislite, moja baka nema mlijeka nego otima kravi! Danas ni slunjska djeca ne znaju kako dolazi mlijeko u tetrapak! Ipak, zanimljivo je prošetati danas po Slunju i susresti drage ljude, prijatelje, pogledati i kupiti nešto od voća, povrća…

Poskupila struja: nije to prvi put

Zaboravit ću govoriti ako ne odem među ljude…

Ponuda voća i povrća dobra

Uspjeli smo!

Trebat će osigurati drva za zimu: sad je prilika