Danas spomendan Majke Terezije – Hodočašće na Udbinu – Preminula Katarina Luketić

5 ruj

Danas je spomendan svete Majke Terezije, žene koja je više učinila za mir i socijalnu pravdu nego stotine političara. Rodila se kao Agnes Gonxha Bojaxhiu 26. kolovoza 1910. u Skoplju. Albanka, gimnaziju je završila u Skoplju, a 1928. postala redovnicom irskih Sestara naše gospe Loretske. Djelovala je u indijskom gradu Calcutti kao nastavnica u zavodima družbe. Godine 1937. položila je svečane redovničke zavjete. Osnovala je 1950. novu družbu, Sestre misionarke ljubavi, koja je s vremenom prerasla u zajednicu od 5 tisuća redovnica, s oko 600 misija, škola i skloništa u 123 države svijeta. Služila je siromasima, umirućima, siročadi, prognanicima i bolesnicima (naročito gubavcima) u Indiji i na svim kontinentima. Utemeljila je mnoge domove za siromašne i djecu, bolnice i humanitarne ustanove po cijelom svijetu. Za svoj rad dobila je mnoge nagrade i priznanja, među njima i Nobelovu nagradu za mir (1979).
Majka je Terezija više puta boravila je u Hrvatskoj, prvi put još 1928. Župnik njezine župe u rodnom Skoplju bio je hrvatski svećenik, isusovac Franjo Jambreković, koji je utjecao na nju, a u Indiji je surađivala s hrvatskim misionarom, isusovcem Antom Gabrićem. Skupština grada Zagreba 19. srpnja 1990. proglasila ju je počasnom građankom hrvatske metropole. Preminula je u Calcutti na današnji dan, 5. rujna 1997. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003, a papa Franjo svetom 4. rujna 2016. Posvećene su joj mnoge župe, crkve i kapele diljem svijeta.

Majka Terezija

Počela je škola ali ako nema prvog sata ugodno je u parku čavrljati

Hodočašće na Udbinu 9. rujna – U mnogim se župama vjernici pripremaju za hodočašće na Udbinu u subotu 9. rujna. Dan hrvatskih mučenika okupit će i ove godine brojne vjernike iz svih dijelova domovine. Već u 9 sati počinje križni put od kapele sv. Marka (na polju). U 11 sati svečano misno slavlje predvodi nekad župnik na Udbini a danas šibesnki biskup mons. Tomislav Rogić. U 14.15 blagoslov nabožnih predmeta u crkvi, u 14.30 sati klapa HRM “Sveti Juraj” priređuje koncert duhovnih pjesama.

Iz Slunja autobus kreće u 7.45 sati. Ima još nekoliko slobodnih mjesta.

Jutros je prohladno pa je ugodno na suncu

Slučaj inžinjera koji je trpio od depresije i otišao umrijeti u Švicarsku u kliniku koja to radi “bezbolno” ukazuje na opasnost da, ako se prihvati kao ispravna, dobra  i pravedna iluzija  da je ubiti ili pomoći umrijeti jednoj osobi odgovor na probleme koje ta osoba ima, onda je sve moguće. Također dati eutanaziju onome tko je u depresiji ili maloljetnicima kao što se dogodilo u Belgiji. Otvorena je Pandorina kutija i ubijanje može početi: zbog svake sitnice koju trpimo možemo zatražiti bezbolnu smrt injekcijom pod nadzorom “liječnika”. Bi li to bio liječnik ili mesar? Koje zakonodavstvo ili parlament može donijeti zakon o ubijanju bolesnih  ljudi?

                               †

Preminula je u 90. godini života KATARINA LUKETIĆ iz Draga 2. Pogreb 05.09.2017. u 14 sati na groblju u Rakovici. Za njom žale sinovi Ive i Pero, kćerka Ana, snahe i zet, unučad i praunučad