23. nedjelja – Krštena mala Mara – Vratile se “tigrice” iz Skopja

10 ruj

Nedjeljno jutro ugodno. Sunce miluje naš kraj. Ugodno je poći na jutarnju misu. Evanđelje govori o živoj crkvi. Naime, uz crkvu od kamena koja svojom pojavom podsjeća na vječnost, važnija je ona živa crkva. To su ljudi koji su po krštenju “ucijepljeni” na Krista uskrsloga. Ovu crkvu povezuje Kristova ljubav, jača je snaga Duha Svetoga. Kakvi su odnosi u crkvi? Svaka zajednica prolazi kroz razne kušnje. Tako i zajednica vjernika. Evanđelje nas poučava: ako pogriješi tvoj brat, pokaraj ga nasamo! Nažalost, mi znamo razne glasine o nekomu proširiti, prema onoj – čula, rekla, kazala. Tako se unosi u naše međuljudske odnose nepotrebna napetost, odnosi se truju. Isus traži da s ljubavlju pristupimo bratu koji je pogriješio i s njim porazgovaramo s velikim poštovanjem i obzirom. On mora osjetiti da ga volimo i da iz ljubavi to činimo. Nije cilj opomena nego da se brat dobije za put vjere i ljubavi. Tako se odnosi njeguju u kršćanskoj zajednici. Mi tako braću ne udaljujemo od zajednice i Krista nego ga zadržavamo u zajedništvu ljubavi. U jednoj župi, nakon što se bolesnik ispovjedi i pričesti, on traži od prisutnih da mu oproste. Prisutni u suzama odgovaraju da mu opraštaju. Jesmo li sposobni za ovakvo postupanje ili jedva čekamo da o nekomu nešto loše čujemo i to stavimo na sva zvona? Evanđelje nas opominje!

Pod misom u 11 sati u župnoj crkvi u Slunj krštena je mala Mara Turkalj. Mara je prvo dijete Ivana i Katarine Turkalj iz Slunja. Krsni kumovi bili su Andrea Giuseppe Pavanello i Silvia Maggi iz Italije (Castelsangiovanni). Krstio ju je župnik Mile Pecić. Čestitamo!

Na misi u 11 sati

Danas je u Slunju oko podneva dočekana ekipa kickboxing kluba “Tigar” koja se vraća iz Skopja sa Europskog prvenstva u ovom popularnom borilačkom športu. Reprezentacija Hrvatske osvojila je prvo mjesto. U slunjskoj ekipi su inače sestre Nikolina i  Lorena Požega, Lucija Bakalar, Ela Magdić, Toni Vuković i Lara Radočaj. Ela Magdić i Nikolina Požega izborile su se u polufinale i osvojile brončane medalje.