Danas Ime Marijino – Kišovito i tmurno

12 ruj

Danas slavimo Ime Marijino. Ovaj blagdan počeo se slaviti u jednoj španjolskoj biskupiji od 1513. godine. Uskoro je čitava Španjolska počela slaviti ovaj blagdan. Nakon pobjede nad Turcima kod Beča 12. rujna 1683. papa Inocent XI proširio je slavlje Imena Marijina na čitavu crkvu.

Vremenske promjene koje su planetarne sve jače opominju. Pojedinac je tu nemoćan. Najjača ekonomija, ona američka, izišla je iz organizacije koja ograničava zagađivanje prirode. Kao da je uragan koji je poharao Floridu opomena da se sve plaća. Uragani se ne mogu ograničiti državnim granicama…Veliki kontrasti, suše i uragani, postaju naša svakodnevnica. Krupni kapital to ne želi shvatiti.

Jutros je u slunjskom kraju tmurno. Kiša ne pada ali se može očekivati.

Danas dolaze u Slunj gosti iz njemačkog grada Neuss-a.  Predvođeni župnikom Koenigom oko 40 njegovih suradnika i prijatelja provode odmor u Hrvatskoj. Danas su odabrali dan za posjet Slunju. Podsjećamo da je župnik Koenig s vjernicima Neussa pomagao obnovu crkve u Slunju, nabavku zvona (financirao dva zvona ). Prijateljstvo iz rata i poraća nastavlja se i dalje.