Danas sv. Ivan Zlatousti – Spašen p. Thomas – Sunčana srijeda – Preminula majka don Jure Ladišića

13 ruj

Danas crkva slavi sv. Ivana Zlatoustog, jednog od najvećih i najomiljenijih propovjednika i govornika u crkvenoj povijesti. Proglašen je 1568. crkvenim naučiteljem, jedan je od četiri velika istočna crkvena oca. Zbog svojih sjajnih propovijedi i rječitosti dobio je nadimak Zlatousti (Chrysostom). Napisao je i važna asketska djela o redovništvu i djevičanstvu, te više od 200 pisama iz progonstva. Preminuo je 14. rujna 407. u Komani (Pont), na prognaničkom putovanju. Po njemu je nazvana istočna liturgija. Zaštitnik je Carigrada, epileptičara, predavača, odgojitelja, govornika, propovjednika i spikera te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Slunjčica  danas oko 13 sati

Spašen p.Thomasa Uzhunnalil –  Pisali smo o otmici salezijanskog svećenika p. Thomasa Uzhunnalil kojeg su prije 18 mjeseci oteli islamistički teroristi u jemenskom gradu Adenu – izvijestila je novinska agencija Asia News. Prema informacijama indijskih vlasti, p. Thomas se trenutačno nalazi u Omanu. Indijske su se vlasti zajedno sa salezijancima mjesecima zalagale za njegovo oslobađanje. P. Thomas je otet 4. ožujka 2016. godine prilikom napada na samostan Sestara misionarki ljubavi u lučkom gradu Adenu. U islamističkom je napadu ubijeno 16 osoba, a među poginulima su bile i četiri redovnice. U međuvremenu p. Thomas je stigao u Rim gdje ga je primio u audijenciju papa Franjo.

Papa Franjo danas je primio nakon opće audijencije patra Tomasa: susret je bio pun emocija

Slunjčica opet obiluje vodom

Nakon tmurnog jutra slunjski kraj je obasjalo sunce. Divan sunčani dan s mirisom jeseni. Autobusi koji dovoze turiste u Rastoke, zadrže se koji sat na trgu pred crkvom a onda odlaze. Iako je vrelo ljeto iza nas i jesen ima svoje čari…

                             

Danas je preminula majka vlč. Jure Ladišića u Otočcu. Pogreb u petak 15. rujna u 16 sati na groblju u Ličkom Lešću. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!