Kišovita subota – Opraštanje: slabost ili snaga? – Iz Omišlja u Rastoke

16 ruj

Subota i nedjelja povlašteno je vrijeme kad posvećujemo posebnu pažnju duhovnom životu. Koliko smo ljudi i kršćani otkriva se prvenstveno ne po našim djelima nego po našoj spremnosti opraštanja. Gdje bismo mi bili da nije bilo strpljivog opraštanja u našem odrastanju? Božje milosrđe je strpljivo s nama: on nam oprašta ali onako kako mi opraštamo jedni drugima! Kako možemo očekivati Božji oprost ako mi nismo spremni oprostiti jedni drugima? Oni koji opraštaju nisu kukavice nego su duhovno veliki. Oni su slični Ocu nebeskom “čije sunce grije dobre i zle”. Osloboditi se gorčine, jada, osvetoljubivosti…znači otvoriti se istini i ljubavi…Večeras i sutra Božji će narod napajati svoju dušu na izvoru Božje ljubavi, oprostiti i doživjeti oproštenje.

Jutros je kišovito u čitavom slunjskom kraju. Povremeno zagrmi i spusti se jači pljusak. Po koja grupa turista zastane u Slunju i prošeta do Rastoka. A Rastoke su zanimljive upravo po kiši. Slapovi su sve bujniji i bučniji. Šetnja uz tekuću vodu nekima pričinja veliko zadovoljstvo…

Na Drugom programu Hrvatskog radija danas od 9.30 sati teče emisija “Svakom loncu poklopac” posvećena Slunju.

IZ OMIŠLJA U RASTOKE:

 

Među grupama koje su danas posjetile Slunj i Rastoke, usprkos kiši, posebno izdvajamo grupu iz Omišlja na otoku Krku. Udruga umirovljenika u suradnji s Crvenim križem iz Omišlja odlučili su posjetiti Slunj odnosno Rastoke. Odabrali su pravo vrijeme: mogli su se čuditi i diviti bujici slapova koji su veličanstveni nakon obilnih kiša. Ima neka poveznica između Slunja i Omišlja: ponajprije obitelj Skukan-Piršić, koje su na Krku / Omišalj/ pustile korijenje, ali i slunjski župnik koji je jedan par vjenčao pred 40 godina u župi Cernik-Čavle a koji žive u Omišlju. Susret nakon 40 godina! Treba to zabilježiti!