Tijelo sv. Leopolda vratilo se u Padovu – Kiša prestaje – Ne prepusti se noći

20 ruj

Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića napustilo je jučer Rijeku na putu prema Padovi. Ispraćaj je bio u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Tijelo svetog Leopolda obišlo je hrvatsku obalu do Herceg Novog. Emotivan obred ispraćaja u Rijeci predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. ivan Devčić koji je za sv. Leopolda kazao da je bio svećenik milosrđa i divan primjer poniznosti. Ne samo da je ispraćaj u Rijeci bio neponovljiv, nego u svim mjestima do Herceg Novog i natrag, gdje god se zaustavio narod je hrlio pozdraviti ovog skromnog redovnika koji je živio za druge.

Jutros je oblačno i tmurno u slunjskom kraju. Kiša ne pada ili tek po koja kap što je dobar znak za ugrožena područja. Oko 10 sati u centru Slunja može susresti nekoga od prijatelja, poznanika…

Škrta vijest kaže da je u razdoblju od 18. do 19. rujna nepoznati počinitelj na području Slunja provalio u ugostiteljski objekt, vlasništvo 73-godišnjaka te otuđio novac.

Fotografija Zvonka Ranogajec.

U Ogulinu se voda sporo povlači (snimak: Zvonko Ranogajec)

Ne prepusti se noći – “Tamo gdje te Bog posijao, nadaj se!”- kaže papa Franjo: “Ne prepusti se noći: sjeti se da prvi neprijatelj  kojega treba pobijediti nije izvan tebe nego u tebi. Stoga ne daj prostora negativnim mislima. Čvrsto vjeruj da je ovaj svijet prvo čudo koje je Bog učinio i da je Bog u naše ruke stavio  milost novih čudesa. Vjera i nada idu zajedno. Vjeruj u postojanje uzvišenih i lijepih istina. Pouzdaj se u Boga Stvoritelja, Duha Svetoga koji sve vodi prema dobrome, vjeruj u Kristov zagrljaj  koji čeka svakog čovjeka na kraju života. On te očekuje – poručio je papa. “Svijet –dodao je – živi zahvaljujući naporu tolikih ljudi koji su pomakli stijene, izgradili mostove, koji su sanjali i vjerovali: pa i onda kad su oko sebe čuli riječi podsmjeha”.