Nikla crkva na slunjskom poligonu

21 ruj

Lijepi sunčani dan u slunjskom kraju. Sajam četvrtkom u Slunju okupan suncem. Istovremeno na vojnom poligonu odigravao se događaj za pamćenje. Doznajemo da se na zvonik novoizgrađene crkve stavlja pokrov. Doista, na malom brežuljku na ulazu u kompleks ovog vježbališta upada u oči crkva. Doduše nedovršena ali svojom pojavom odašilje poruku. Pred desetak godina ovdje je određena lokacija za crkvu. Upravo ove godine zauzimanjem vojnog kapelana M. Majića, zapovjednika Središta za vojnu obuku brigadira Lilića crkva je jednostavno nikla i oplemenila ovaj prostor…Stigle su dvije dizalice: slunjskih vatrogasaca koja može dizati 20-ak metara ali manje terete i dizalica g. Dasovića iz Brinja koja može podići nekoliko tona. Počela je uskoro akcija dizanja krovišta-kupole na zvonik. Dizalica je s lakoćom podigla oko 400 kg tešku metalnu konstrukciju na pripremljeno ležište na zvoniku. Zatim je u korpu vatrogasne dizalice sjeo vatrogasni zapovjednik g. Alen Holjevac i vojni kapelan vlč. Milenko Majić. Oni su ponijeli metalni križ i usadili ga na vrh krovišta zvonika. Sve je ovo sunce milovalo i bilo je pravo zadovoljstvo promatrati ove trenutke. Sada crkva ima križ koji svatko u prolazu može prepoznati i zahvaliti Bogu.

Pomišljamo da je crkva napravljena iz proračuna, s lakoćom, bez znoja i briga, da je to nekako “birokratska” crkva. Ali nije tako. Zapovjednik sa svojim pretpostavljenima i vojni kapelan dali su priliku mnogima da sudjeluju u izgradnji crkve. Upotrijebili su drvene elemente postojećih objekata, mnogi su ponudili svoj udio besplatno ili uz simboličku naknadu. Tako da je ova crkva u doslovnom smislu Božji poljubac ovom podneblju ali i čovjekov poljubac Bogu. U nju je ugrađeno jednostavno puno ljubavi. U to smo se mogli uvjeriti vidjevši vojnike kako rade poslove koje rade inače kvalificirani majstori. Naravno, crkva mora imati ateste kad je u pitanju statika, elektroinstalacije, gromobranska zaštita ali ona ostaje djelo dobrih ljudi, ljubavi i žrtava mnogih pojedinaca.

Dizalica je s lakoćom podigla ovaj teret

Kupola na svom mjestu ali bez križa…

Idemo nebu pod oblake!

S križem!

Sve je drugačije iz ovog kuta!

Na kraju široki osmijeh!

Crkva je tu: sad su na redu finalni radovi

Imenovan načelnik policijske uprave Ličko -senjske – Nakon provedenog internog oglasa na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović s današnjim danom imenovao je Josipa Biljana za načelnika Policijske uprave ličko-senjske.