Danas padre Pio – Prvi dan jeseni sunčan

23 ruj

Danas je spomen dobro poznatog padra Pia, kapucina-mističara.  Rođen je 25. svibnja 1887. u Pietrelcini (Italija). Godine 1903. stupio je u kapucinski samostan. Doživotne zavjete položio je 1907, a za svećenika je zaređen 1910. U samostanu San Giovanni Rotondo uz kraće prekide ostao je sve do smrti. Stigmatik, primio je 1918. znakove muke Gospodinove (svih pet rana Isusovih) i nosio ih punih 50 godina. Posjedovao je i mnoge druge karizmatske darove.  Žarko je ljubio Boga i braću ljude te je trajno služio spasenju svojih bližnjih. Jednostavno vodio je duše k Bogu. Ispovijed-pomirenje s Bogom braće i slavljenje euharistije bio je njegov životni program.

Jučer je u kapucinskome samostanu i župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu upriličeno predstavljanje knjige Stefana Campanelle „Milosrđe u oca Pija” u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

Jutros je sunce obasjalo slunjski kraj

Prohladno jutro ali ne treba nas čuditi: prvi je dan jeseni. Pomalo se privikavamo na hladna jutra a uskoro i na mrazeve. Danas je sunce prosulo svoje zrake našim krajem. Sunčana subota kao stvorena za pripremanje Dana Gospodnjeg koji je vrhunac tjedna. Božji narod već se danas priprema za sutrašnju (ili večerašnju) gozbu ljubavi, misna slavlja po našim crkvama.

G. Bruno iz Castelsangiovanni-ja gotovo više boravi u Slunju nego u Italiji: ovdje je s Rankom, jednim od mnogih prijatelja iz Slunja. Doznajemo da u njihovom gradu Castelsangiovanni, koji je desetljećima u kumstvu sa Slunjem, ima 15% migranata iz Afrike, Azije…Njihova integracija ne ide bezbolno ali drugoga puta nema. Lice Europe brzo se mijenja. Pred novim izazovima ne možemo gurati glavu u pijesak nego se hrabro suočiti. Ovo nas podsjeća na veliku seobu naroda u 4. i 5. stoljeću koja je promijenila Europu ali i dala novi zamah na ruševinama rimskog carstva.

Danas je u Blagaju na groblju pokopan Joso Brozović-Mulac. Živio je sam, povučeno, skromno i tiho, živio je od rada svojih ruku. Mnogi su ga došli ispratiti i izraziti svoje poštovanje prema ovom skromnom čovjeku.

Danas su izišle pčele i leptiri tražeći pelud na cvjetovima: dokaz da je danas ugodan i sunčan dan!