Slunj: županijsko natjecanje iz matematike – Rascvale voćke

23 velj

Županijsko natjecanje iz matematike – Županijsko natjecanje iz matematike održat će se danas u Osnovnoj školi Slunj (23. veljače). Za učenike OŠ Slunj taj je dan nenastavni. Sudjelovat će 95 učenika od 4. do 8. razreda iz cijele Karlovačke županije i 45 njihovih mentora. Natjecanje će započeti u 10 sati i trajati do 12 sati. Po završetku bit će objavljeni rezultati. Pobjednik ide na državno natjecanje.

Matematika se počela razvijati prije više tisuća godina, još u doba starih Egipćana, razvijala se u grčko-rimskom razdoblju. Kina i Japan također su njegovali matematiku. Ona je jednostavno bila potrebna u računanju u trgovini, mjerenju zemljišta a posebno u astronomiji, predviđanju ili proračinu kad će nastupiti pomrčine. Danas je matematika našla široku primjenu u svakodnevnom životu. Ne možemo zamisliti ekonomiju, informatiku, statistiku, trgovinu, industriju bez matematike. Matematičari su traženi danas kao i u prohujala vremena. Ljudi koji se bave modernom matematikom usko su specijalizirani pa prosječnom čovjeku izgledaju kao da su izvanrazuma. Ali, oni su potrebni razvoju znanosti i primjeni znanstvenih otkrića.

230216b

U župskom vrtu voćke cvjetaju (snimljeno danas)

Danas je neobično toplo u slunjskom kraju. Južni zrak u velikim količinama dolazi i budi prirodu. Neke su voćke počele cvjetati što je neuobičajeno za ovo doba godine u našem kraju. Temperatura se digla na ugodnih 16 stupnjeva.

Danas u 15 sati pogreb Ivana Rendulića na slunjskom groblju a Petra Gašparovića u Rakovici.