Sv. Vjenceslav – Sajam u Slunju

28 ruj

Danas je spomendan sv. Vjenceslava mučenika. Česi ga nazivaju Vaclav. Rodio se oko 907. godine. Na njegov duhovni rast velik je utjecaj imala baka sv. Ludmila. Nakon majke Drahomire zavladao je samostalno. Bio je uzoran kršćanin, prijatelj siromašnih i uzoran vladar. Ubili su ga na putu prema crkvi poganski velikaši pristaše njegovog mlađeg brata Boleslava  i to na današnji dan 935. godine.

Papa s mladima – “Dragi mladi prijatelji, ako ste vidjeli moju bibliju možda nije učinila veliki dojam na vas: zar je to papina biblija? Stara knjiga sva pohabana! Možete mi dati novu koja bi koštala tisuću eura, ali je ne bih želio! Volim svoju staru bibliju koja me prati u životu. Ona je svjedok moje radosti i natopljena je mojim suzama. Za mene je neprocjenjivo blago. Živim polazeći od ove biblije. Ne bih je dao ni za što na svijetu.”

“Želim vam reći jednu stvar: danas je progonjenih kršćana više nego u počecima crkve. A zašto su progonjeni? Zato što nose križ i daju svjedočanstvo o Isusu. Osuđivani su zato što imaju Bibliju. A Biblija je knjiga krajnje opasna. U nekim zemljama njeno posjedovanje jednako je  skrivanju bombe u ormaru. Jedan nekršćanin Mahatma Gandhi jednom je rekao: “Vama je kršćanima povjerena knjiga koja ima u sebi toliko dinamita dovoljnog da razbije u komadiće svu civilizaciju, da preokrene svijet i donese mir na planetu opustošenu ratovima. Vi je jednostavno tretirate kao literalno djelo, ništa više”. 

Kršćani se vraćaju u Ninivu – Već se je 1400 kršćanskih obitelji vratilo u svoje kuće u selima u području Ninive odakle su morale pobjeći u ljeto 2014. pred naletom džihadista tzv. islamske države. Ovaj je broj iznio aktualni guverner Nawfal Akoub koji je najavio u idućim tjednima daljnji povratak. Ove su obitelji našle utočište u Kurdistanu a njihov povratak ovisi o obovi infrastrukture.

Policija u Karlovcu proslavila zaštitnika – Polaganjem vijenaca pred centralnim križem na gradskom groblju Jamadol u Karlovcu, Svetom misom u crkvi Svetog Josipa i svečanom akademijom u prostorijama Policijske uprave karlovačke, 27. rujna obilježen je Dan policije. Prigodnoj proslavi u prostorijama PU karlovačke nazočili su brojni uzvanici, članovi obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke, izaslanstva HKOV-a, Županije karlovačke, gradova Karlovca, Duga Rese, Ozlja i Slunja te djelatnici policije.

Jutros je tmurno u slunjskom kraju. Sajam četvrtkom u Slunju, bez obzira na vrijeme, ne prekida svoju tradiciju. Tako su i jutros štandovi postavljeni, roba izložena i trgovina može početi. Oko 10 sati zabilježili smo nekoliko fotografija šetajući po sajmu.

Sajam je prilika za susrete i tazgovore