DVD Slunj slavi 125. obljetnicu – Tečaj za brak – Berba jabuka Agrecetina

6 lis

Danas crkva slavi osnivača kartuzijanaca, najstrožeg reda u crkvi, sv. Brunu. Rođen 1030. u Koelnu za svećenika je zaređen 1055. Vrstan teolog i profesor, upravitelj katedrale u Reimsu, nadbiskupov kancelar. Pogodio ga nekršćanski duh u samoj crkvi te se povukao 1084. u Alpe. Tu je osnovao prvi samostan Grand Chartreuse. Živio je sa svojom subraćom  u siromaštvu, molitvi. Kartuzijanci su vegetarijanci, ne jedu meso niti se toči alkohol. Tako su nastali kartuzijanci, strogi kontemplativni red u crkvi. . Poznati kartuzijanski samostan je u Pleterju /Slovenija/.

Kartuzijanski samostan Pleterje (Slovenija)

Jutros je kišovito u slunjskom kraju. Danas će se puno toga događati oko nas. Spomenimo da slunjski vatrogasci danas slave 125. obljetnicu rada. U 16.30 polažu vijence pred spomenikom u parku, u 17 sati slave misu u župnoj crkvi u Slunju, u 18 sati svečana skupština.

Redovita misa danas u 18 sati u slunjskoj crkvi. Listopadske pobožnosti: pola sata prije mise krunica a potom misa u 18 sati

Danas je pogreb Luje Žalac u Cvitoviću u 17 sati.

Danas u 19 sati počinje listopadski tečaj za brak u župskoj dvorani u Slunju! Svakog petka u 19 sati u listopadu mladenci se okupljaju na predavanja kojima je svrha pripremiti mlade ljude za sakrament braka.

Hladne jesenske kiše

Berba jabuke Marijana Filipovića – Sutra u subotu dolaze bogoslovi iz Rijeke u Slunj-Cetingrad: u voćnjaku Agrocetin u Kruškovači, čiji je vlasnik Marijan Filipović, nabrat će jabuka sebi za zimnicu. Jabuke su kvalitetne. Usprkos mrazu donijele su sočne plodove. Doznajemo da oni koji sami beru plaćaju 2 kune po kilogramu a ubrane u kašetama plaćaju se po 4 kune. Oni koji su čuli hit “Mene zove Kruškovača” mogu i vidjeti Kruškovaču i nabaviti rumene jabuke.

Jabuke iz voćnjaka Marijana Filipovića kod Kruškovače