Gospa od Ružarija – Na današnji dan 1991.-

7 lis

Danas crkva slavi blagdan BDM od Krunice, Gospu od Krunice ili Gospu od Ružarija. Ovaj blagdan ima svoje povijesnu pozadinu. U XVI. stoljeću Europa se našla pred velikom opasnošću od turske vojske koja je osvajala nove krajeve i ozbiljno zaprijetila kršćanskom Zapadu. Papa Pio V. pozvao je 1569. kršćanski svijet na molitvu svete krunice, kako bi vjernici i na taj način pomogli svojim braniteljima. Odlučna pomorska bitka odigrala se  kod Lepanta, na ulazu u Korintski zaljev, 7. listopada 1571. Ujedinjena kršćanska mornarica porazila je tursku flotu. Zanimljivo da je u kršćanskoj mornarici bilo galija s Krka, Cresa, Raba, Šibenika, Trogira, Hvara i Kotora. U spomen na veliku pobjedu, izborenu pod zaštitom Blažene Djevice Marije, papa Pio V. je 7. listopada proglasio blagdanom Gospe od pobjede. Papa Grgur XIII. mijenja 1573. ime tog spomendana u blagdan svete Krunice, a papa Pavao VI. naziva ga 1969. blagdanom Gospe od Krunice.

 

Terasa ovog kafića u Slunju čeka goste ali kad sunce malo ugrije

Jutros je maglovito u slunjskom kraju. Iza 9 sati probilo se sunce i pred nama je vrlo lijepi sunčani da.

Jutros je krenula ekipa bogoslova iz Rijeke prema Slunju i Cetingradu. U voćnjaku Marijana Filipovića kod Kruškovače nabrat će jabuka za zimnicu. U Slunju ih čeka ručak u župskoj dvorani. U grupi je 11 bogoslova plus odgojitelj. Među njima je i slunjski bogoslov Marko Matešić.

Na današnji dan 1991. – Današnji dan vodi nas u dramatične događaje 1991. Na današnji dan zrakoplovi JNA, koja je bila oruđe Velike Srbije, raketirali su povijesnu jezgru Zagreba, Banske dvore, gdje se nalazio hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Srećom pakleni plani nije uspio. Sutradan 8. listopada održana je sjednica Sabora u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj. Na ovoj je sjednici izglasana neovsnost Hrvatske. Čak i oni koji su bili neodlučni uvidjeli su da u takvoj Jugoslaviji, po mjeri velikosrpske politike, nema života. Obrana samostalnosti, uz strahovito mnogo žrtava, potrajat će do 5. kolovoza 1995. kad je raskrinkana i poražena agresija. Sutra je državni praznik, Dan neovisnosti, koji ima svoje povijesno opravdanje. 

    Kršten mali Ivo – Danas je kršten mali Ivo koji je sin Gorana Vnućeca i Ivane r. Požega iz D. Nikšića (Slunj) a koji su se vjenčali u Slunju 17.09.2016. Ovo im je prvo dijete. Oboje rade u Domu zdravlja Slunj.  Krsni kum je bio Ivan Požega (Ivanin brat). Krštenje malog Ive okupila je rodbinu oboje roditelja. Čestitka!

Mali Ivo u naručju majke Ivane

Hrvatski premijer u Vatikanu – Danas je hrvatski premijer  Plenković u posjetu papi Franji i Vatikanu. Papa je primio premijera s njegovom obitelji u audijenciju i zadržao se s njim i članovima obitelji u ugodnom druženju.