Fatima: pred 100 godina Gospa pozvala na obraćenje

13 lis

Pred 100 godina na današnji dan Gospa se ukazala šesti i posljednji put pastirima u Fatimi. Dogodilo se čudo koje su vidjeli vjernici i nevjernici.

Viđenje objektivno i zato tim više interesantno je ono Avellina de Almeide, direktora dnevnika O Seculo, lisabomskog liberalnog dnevnika. U članku objavljenom dva dana nakon događaja, 15. listopada 1917. Almeida piše „ Vidjeli smo mnoštvo koje se okrenulo prema suncu koje se pojavilo na zenitu, jasno među oblacima. Izgledalo je kao srebreni disk i bilo ga je moguće gledati bez poteškoća. Nije smetalo očima. Slično pomrčini. Začuo se povik: Čudo, čudo! Pred očima ljudi u ekstazi, čije nas ponašanje podsjeća na biblijska vremena i koji su mogli vidjeti vedro nebo, sunce je zaigralo, učinilo je neobične pokrete izvan svake logike…“ Gospa se inače ukazivala djeci od 13. svibnja do 13. listopada, svakog 13. u mjesecu, ukupno 6  puta. Gospa je preko djece pozivala na obraćenje. Svjetski ratovi su projekt sotone koji su posljedica ljudske nevjere, bahatosti, prezira Boga i čovjeka.

Naši hodočasnici jučer u Lourdesu

Upravo danas u Fatimu su stigli mnogi hodočasnici. Među njima su i hodočasnici iz Gospićko-senjske biskupije: među njima troje Slunjana.