Jutros zabijelio snijeg u slunjsko-plitvičkom kraju (video) – Djeca u proračunu – Preminula Janja Panić

26 velj

Jutros nas je iznenadio bijeli pokrivač. Nekoliko centimetara snijega zabijelio je slunjski kraj. Okićena stabla voćnjaka i šuma djeluju kao u priči. Temperatura je oko ništice /na Plitvicama minus 1). Snijeg pomalo i dalje pada, mokar je a na cestama je raskvašen. Ceste su prohodne ali treba malo opreza ili kako policija kaže “treba se prilagoditi uvjetima ceste”. Popodne se očekuje čak razvedravanje. Veljača, ipak, pokazuje svoju ćud makar na kraju. Ovih nekoliko fotografija napravljeno je jutros u 7 sati (naslovnu i zadnju Joso Obajdin).

260216a

260216b

 

260216c

260216e

 

Djeca u proračunu Novi proračun koji bi trebao biti doskora izglasan u Saboru našao je novca i za djecu. Negativni prirast stanovništva već godinama sve jače kuca na vrata škola, vrtića, ustanova, sabora…Uz negativni prirast stanovništa treba dodati desetke tisuća mladih koji su otišli u druge zemlje. Logično je da je nova vlast o tome počela voditi brigu. Odmah recimo da je pogrešno misliti da više novca znači odmah više djece. Onda bi bogate i razvijene zemlje imale najveći natalitet na svijetu a nije tako. Zapravo one moraju uvoziti radnu snagu da bi održali ekonomiju. Društvo koje u djetetu vidi zapreku za veći profit osuđeno je na propast. Da bi neka civilizacija ili nacija opstala mora imati najmanje 2,1 dijete po ženi. Manje od toga je umiranje a više od toga znači napredak. Zamislimo situaciju da godišnje bude rođeno 10.000 beba u Hrvatskoj a umire 90.000 osoba. To je urušavanje gospodarstva, mirovinskih fondova, kolaps. Nova vlast je toga svjesna pa je bar pokušala u proračunu naći mjesto za poticanje nataliteta. Zanimljivo da stara vlast, sada u oporbi, traži još više novca za stimulaciju većeg broja djece (dok su bili na vlasti to im nije bilo na pameti). Ali, dobro je da su oporba i vladajući složni u jednom problemu o kojem ovisi sutrašnjica. Ali, trebalo bi stvoriti ozračje u društvu da su djeca bogatstvo a ne smetnja bogatstvu. Oko njih se sve vrti. Ne možemo ne primjetiti da bi oni koji imaju jedno dijete mogli s lakoćom imati još jedno a oni koji imaju dvoje mogli bi s lakoćom odgojiti i treće. Egoizam i plitka računica ovdje mogu biti glavna zapreka većem broju djece a manje ekonomski uvjeti. Preveliki strah da djeci neće pružiti ono što trebaju nije realan. Djeca iz brojnih obitelji jednako završavaju škole i uključuju se u život bolje od djece koja su jedinci ili jedinice. Neki će primjetiti da onda odgajamo djecu pa nam odlaze van. Nitko ne može zaustaviti migracije stanovništva. Svijet je veliko selo. Ali, zar se takvi ne bi mogli vraćati sa znanjem i kapitalom! Pred Hrvatskom je problem koji znači biti ili ne biti. Osobno vjerujem u instinkt koji proradi u kriznim vremenima. Nakon velikih gubitaka stanovništva u ratovima, nastao je pravi bebi-bum. Hoće li i današnja mlada generacija odgovoriti na sveopću krizu u društvu životom a ne bijegom od života?

260216f

Danas u vrtu: rascvjetala voćaka i snijeg

 Preminula je u 90. godini života JANJA PANIĆ iz Kose 72. Bit će pokopana u subotu 27. veljače u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom tuguju sin Joso, kćerka Bernarda, unučad i praunučad