Radost novog dana – Da se ne zaboravi

25 lis

Kako doživljavamo novi dan? Kao dar, kao šansu da možemo s drugima podijeliti radosti i tuge ili kao priliku da zadovoljimo svoje sebične želje? Kad uvidimo da je naš život protkan životom drugih ljudi, naših prijatelja, rodbine, znanaca, pa i nepoznatih ljudi onda shvaćamo ljepotu novg dana. Jednostavno postoje u našem životu osobe bez kojih bi naš život bio „osakaćen“. Njihov gubitak teško doživljavamo. Koliko nam oni znače uvidimo nakon njihova odlaska na drugu obalu. Na Svi Svete stat ćemo pokraj groba naših dragih. Naša komunikacija s njima nije prestala. Sjećamo ih se s ponosom, radošću, ostajemo njihovi dužnici. Ako je smrt „blagdan na putu prema slobodi“ mi ostajemo „sapeti“ u našem tijelu. Novi dan je dar da učinimo nešto za naše drage pa i nepoznate. Najviše što možemo učiniti je naše posredovanje u spasenju dragih osoba. Želimo s njima nastaviti priču u vječnosti oslobođeni naših sadašnjih sljepoća.

Osvanuo je još jedan sunčani dan. Ujutro nije bilo baš bistro ali je sunce uskoro zagrlilo naš kraj koji blista u svoj svojoj ljepoti.

Razgovor  u prolazu

Da se ne zaboravi – Danas u 14 sati održana je druga sjednica Odbora za obilježavanje Dana sjećanja 16.11.1991. To je dan koji se ne može i ne smije zaboraviti, dan stradanja, progonstva i strpljivog čekanja na povratak. Sjećamo se naše hrabrosti i širine srca, naših suza i nade u povratak kućama, naše solidarnosti i skromnosti u nevolji, sjećamo se poginulih, ubijenih i nestalih, sjećamo se skloništa, bombardiranja, sjećamo se da nam je novi dan bio veliki dar.

Prema programu već 15.11. u 9.30 sati u športskoj dvorani u Slunju učenicima će govoriti branitelji i sudionici ovih događaja. U 10.30 jednim autobusom put u Rakovicu. Na brdu Zvirnjak, odakle puca velebni pogled na rakovačko-drežnički kraj, govorit će đacima rakovačko-drežnički branitelji.

U četvrtak 16.11. đaci će upaliti svijeće-lampione po Slunju. U 10 sati oglasit će se sirena i zvona. U 10.10 sati polaganje vijenaca i u koloni put prema crkvi. Misa u 11 sati. U 12.30 sati u dvorani Pučkog učilišta Tribina u kojoj će sudjelovati predavači, branitelji, stradalnici. Bit će priređena i izložba fotografija o stradanju Slunja.

Danas, 25. listopada, vjernici Šibenske biskupije pod vodstvom svoga biskupa mons. Tomislava Rogića hodočastili su blaženom svećeniku-mučeniku Miroslavu Bulešiću u Istru.

Sa sjednice odbora za obilježavanje Dana sjećanja

Stradao pod traktorom – Jučer oko 12 sati, na području Krnjaka, prilikom prevrtanja traktora na njivi smrtno je stradao 87-godišnjak. Naime, on je izgubio nadzor nad traktorom koji je krenuo niz strminu, ispao s njega i smrtno stradao – javlja PU karlovačka. Ovo je jedna od mnogih sličnih nesreća s traktorom. Prevrtanje traktora na neravnom terenu uzelo je mnogo žrtava. Ovo bi mogla biti opomena ljudima koji rade s traktorom da budu oprezni i da ne precjenjuju svoje sposobnosti.