Dan reformacije – Pred Svisvete – Cvijeće za poginule branitelje i vatrogasce – Zatrovani izvor

31 lis

Danas je obljetnica reformacije: redovnik Martin Luther započeo je reformu crkve čije posljedice nije mogao predvidjeti. Evo što je zapisao protestantski svećenike Dietrich Bonhoffer na današnji dan 1943: “Danas je blagdan reformacije, dan zbog kojeg baš čovjek našega vremena može postati veoma zamišljen. Pitamo se zašto su iz Lutherova djela nastale posljedice koje su bile prava suprotnost onomu što je on htio, koje su mu čak zagorčile posljednje godine života i ponekad čak dovele u pitanje njegovo životno djelo. On je htio pravo jedinstvo Crkve i Zapada, tj. kršćanskih naroda, a posljedica je bila rascjep Crkve i Evrope; on je htio »slobodu kršćanskog čovjeka«, a posljedica je bila ravnodušnost i podivljalost, on je htio uspostavu pravoga svjetovnog društvenog poretka bez klerikalnog skrbništva, a rezultat je bio seljački ustanak i uskoro nakon toga polagano nestajanje svih pravih obveza i životnog uređenja. Sjećam se iz svojih studentskih dana raspre između Holla i Hamacka: da li se veliki duhovni povijesni pokreti probijaju svojim prvotnim motivima. Tad sam držao da ima pravo Holl, koji je tvrdio ono prvo. Danas mislim da nema pravo. Kierkegaard je već prije sto godina rekao da bi Luther danas rekao suprotno od onoga što je nekad rekao. Držim da je to točno — cum grano salis.”

Jutros je temperatura oko ništice. Vedro je i tiho pa je sunce podiglo temperaturu. Mnogi će danas krenuti na put ili su već stigli na odredišta. Posvuda se nudi cvijeće za groblja. Mnogi će prevaliti stotine kilometara da stave cvijet dragoj osobi na grob.

Danas u 15 sati gradonačelnik g. Jure Katić sa suradnicima, predstavnici političkih stranaka i branitelji položili su vijence pred spomenik braniteljima u slunjskom parku. Molitvu je predvodio župnik Mile Pecić.

Na slunjskom groblju slunjski su vatrogasci položili cvijeće pred centralni križ i sjetili se stradalih i preminulih vatrogasaca. 

Vijenci i svijeće za pokojne vatrogasce

Zatrovani izvor –  Svetkovina Sviju Svetih i Spomen svih vjernih mrtvih prevažni su dani u liturgijskoj godini. Ovi blagdani podsjećaju nas na smisao našeg života a to je vječno zajedništvo s Bogom i podsjećaju nas na vezu između Crkve na zemlji i one nebeske, između nas i naših pokojnih. Ta je veza u vjeri ali to je i emotivna veza, veza međusobne pomoći. To je zajednica svetih. Mi se napajamo na ovom izvoru koji je bistar i čist. A Halloveen /noć vještica/? Bez sumnje to je danas konsumistička fešta, uvezena u sadašnjoj formi iz Amerike. Također je istina da su je prigrlili neprijatelji crkve, sotonisti i sljedbenici okultizma. Ali u početku to je bilo kršćansko slavlje, pače katoličko. Što reći? Ako je bistri izvor zatrovan nije ga pametno piti!