Nakon Svisvetih i Dušnog dana – Sv. Hubert, zaštitnik lovaca

3 stu

“Svi smo mali i bespomoćni pred otajstvom smrti. Međutim, kakve li samo milosti ako u tome času sačuvamo plamen vjere u našim srcima!” – poručio je papa Franjo svojim pratiteljima na Twitteru u prigodi Spomena svih vjernika pokojnika, odnosno Dušnog dana. “Isus će nas uzeti za ruku, kao što je uzeo za ruku Jairovu kći, i još jednom ponoviti: “Talità kum”, “Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!” (Mk 5, 41). On će to reći nama, svakome od nas: “Ustani, uskrsni!”

Iz kuta vječnosti naš je svijet tako malen… (Vlado Butina 01.11.2017)

Jutros je oblačno ali relativno toplo… Danas se svećenici okupljaju u Gospiću na svećeničku skupštinu u 10 sati.

Danas je sv. Hubert – zaštitnik lovaca – Rođen je u plemićkoj obitelji 655./658. u Toulouseu u Francuskoj. Kao mladić živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. u Parizu, a kasnije na dvoru Pipina Hertalskog u Metzu. Bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne 682. s kojom je dobio sina Floriberta koji će kasnije postati biskup. Ostao je vrlo mlad udovac, ili bolje reći kod prvog poroda njihova sina. Hubert se ožalošćen smrću drage žene, povlačio sve češće u šumu i tražio utjehu u lovu.

Danas lovačka društva slunjskog kraja slave sv. Huberta u Drežniku: misa u 18 sati a potom druženje u vatrogasnom domu u Drežniku