Danas sv. Karlo – Sunčan dan

4 stu

Danas crkva slavi sv. Karla Boromejskog. Čestitamo imendan svima koji nose ime Karlo ili Karla, Dragan i Dragana. Njihov je sveti zaštitnik Karlo Boromejski (Carlo Borromeo), milanski nadbiskup i crkveni obnovitelj. Rodio se 2. listopada 1538. u talijanskom gradu Aroni (Lago Maggiore, Pijemont) u grofovskoj obitelji Borromeo. Studirao je pravo u Paviji, doktorirao 1559, a njegov ujak, papa Pio IV. (Giovanni Medici), imenovao ga je 1560. kardinalom i nadbiskupom Milana. Kao papin državni tajnik vješto je vodio crkvenu politiku i znatno doprinio ponovnom otvorenju i zaključenju obnoviteljskog Tridentskog sabora (1562-63). Jedan od najvećih talijanskih crkvenih obnovitelja, savjetnik papa i kraljeva, prijatelj svetog Filipa Nerija. Isticao se žarkom molitvom, pokorom, napornim radom i brojnim putovanjima. Kao milanski nadbiskup (1560-84) provodio je obnovu kao strogi asket, marljivi dušobrižnik i vješti organizator svećeničkog pastoralnog rada. Stizao je u najudaljenije i najzabačenije predjele svoje nadbiskupije, često pješke ili jašući na konju. Osnovao je brojne škole, sjemeništa, kolegije i bolnice…Župa Karlobag danas slavi sv. Karla kao svoga zaštitnika. Karlobag je i dobio po njemu ime.

Jutros je sunčano i relativno toplo u slunjskom kraju. Ljudi pijuckaju kavu na terasama. Najbolji pokazatelj ugodnog i toplog vremena je pčela koju smo zatekli na škrtom cvijeću.

Dom zdravlja u Slunju dežura  24 sata

Danas smo snimili pčelu na cvijetu

Crkva raste i cvjeta u Africi – Sretan sam jer je u Malawi-ju /Afrika/ crkva vrlo aktivna na pastoralnoj razini i računa s velikom pomoći laika“ – kaže mons. Thomas Msusa, nadbiskup Blantyre te nastavlja: „Vidim veliki rast Crkve u broju vjernika. Upravo sam krizmao odrasle koji dolaze iz raznih zajednica, također neki eks-muslimani. Ne možete zamisliti da u jednoj župi ima tisuću kandidata za Krizmu a u nadbiskupiji je 41 župa“. (javlja Fides)

Razriješen ravnatelj NP Plitvička Jezera – Doznajemo da je razriješeni ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Anđelko Novosel. On je Nacionalni park Plitvička jezera prvo vodio kao v.d., a na mjestu ravnatelja potvrđen je u travnju ove godine. Puno je upozorenja dolazilo sa svih strana o ugroženosti Plitvičkih jezera. Više faktora utječe na polagano umiranje ovog jedinstvenog parka u svijetu. Park prima više posjetitelja nego što priroda može podnijeti. Izgradnja koju je trebalo strogo zabraniti i pomalo iseljavati hotele i naselja iz samog parka.

                                                          

Premiinuo ke u 56. godini života  DRAGAN LONČARIĆ iz Kapljuha 180. Pokopan je 3. studenog na groblju Sadikovac. Za njim žale braća Milan i Marko te sestra Kata s obitelji