Sunčana 31. nedjelja- Rast po služenju – Hrvatski Radio u Cetingradu – Preminula Kata Magdić

5 stu

Susrećemo ljude koji vrlo dobro govore kakvo bi trebalo biti naše društvo. Oni znaju kritizirati i to čine argumentirano. Oni kritiziraju crkvu i udaraju po njoj kao po starom madracu. Danas Isus upozorava takve: Govore a ne čine! U svakomu od nas ima malo one Luciferove oholosti koja nas može toliko izobličiti da vidimo sebe kao veličinu a drugi su nam potrebni samo toliko da nas hvale i uzdižu. Možemo tako sebe umisliti da smo neka veličina, da drugi dovoljno ne prepoznavaju našu veličinu. Zašto je to opasno? Zato što izgubimo osjećaj realnosti. Suprotno od toga je poniznost. Poniznost nije osjećaj ništetnosti, bezvrijednosti ili saginjanje glave nego realnost. Kad sebe vidimo kao krhka bića, potrebite Božjeg oproštenja i milosti, onda možemo rasti. Oholice ne mogu rasti jer su puni sebe. Isus kaže: Jedan je Učitelj vaš a vi ste braća…Najveći među vama neka vam bude poslužitelj!” Možda smo nekad bili u društvu ljudi koji su nas opteretili svojim hvalopojkama, hvastanjem. Otišli smo pomalo umorni. Isto tako u društvu nekih osoba bilo nam je ugodno: one su svojim riječima i stavovima isijavali dobrotu, jednostavnost i skromnost. Oni koji danas sudjeluju u misnom slavlju mogu doživjeti  Kristovu veličinu koja se pokazuje u služenju do smrti.

Jutarnja misa u Slunju danas u 8 sati

U Slunju u 11 sati

U Blagaju prije mise danas u 14 sati

Ekipa Hrvatskog Radija u Cetingradu danas

Hrvatski Radio /Prvi program/ danas je izravno prenosio misu u 11 sati iz župne crkve u Cetingradu. Prije mise objavljena je 10-minutna reportaža o župi. Ova je župa simbol hrvatske snage, dinamike, burne povijesti i iseljavanja. Negdje početkom prošlog stoljeća u jednom je danu vjenčano 28 parova! Isto tako iseljeno je oko 400 obitelji nakon 1960. godine.

Blanka Vlašić na duhovnoj obnovi u Sisku – U župnoj crkvi Marije Kraljice mira u sisačkom Naselju okupili su se brojni vjernici na mjesečnu duhovnu obnovu, a gošća večeri bila je vrhunska hrvatska atletičarka i osvajačica olimpijskih odličja, Blanka Vlašić. Svjedočila je o temi „Moj najviši skok” i oduševila okupljene Božjim potezima u vlastitom životu. Napomenula je da su najsnažnije krize njezine sportske karijere bile najmoćnije prilike da Bog uđe u njezin život. Potaknula je mlade na duhovno vodstvo i redovit sakramentalni život kao izvor sigurnosti u mladenačkim borbama i traženjima.

Utopilo se 26 žena-migranata – Sa španjolskog broda koji je pristao u Campaniji sišlo je 375 migranata. Ali, zajedno sa spašenima stiglo je i 26 leševa žena. “Tragedija čovječnosti” – komentirao je predstavnik policije Salvatore Maffi…Žrtve su bile na brodiću koji je potonuo u međunarodnim vodama u blizini libijskie obale. Pomoć je stigla zahvaljujući  signalizaciji pilota helikoptera sa španjolskog vojnog broda. Španjolski je brod stigao na mjesto tragedije i sabrao preživjele i utopljenike. Preživjeli migranti bit će raspoređeni po Italiji.

 

                               

Preminula je KATA MAGDIĆ r. Grdić iz D. Nikšića 34. Kata je rođena 1933. godine, vjenčana je s Franjom Magdić 1952. Podigli su sedmero djece: Ante, Marica, Roza, Joso, Mihovil, Nikola i Mirjana. Franjo je preminuo 2012. Kata je bila brižna majka i vjernica. Počast kršćanskog ukopa ovoj hrabroj majci bit će iskazana na groblju u Nikšiću u utorak 7. studenog u 15 sati. Za njom tuguju sinovi Ante, Joso, Mihovil i Nikola, kćerke Marica, Roza, Mirjana te 15 unučadi i 15 praunučadi. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!