Danas bl. Gracija Kotorski – Oblačno

8 stu

Danas je spomendan bl. Gracije Kotorskog. Rodio se u malom ribarskom mjestu Mulu u Boki Kotorskoj 27. studenog 1438. godine, a umro je na glasu svetosti u Veneciji 9. studenog 1508. godine. Ulaskom u augustinski red Pavao Krilović uzima ime Gracija (Milost). Bio je brat laik reda sv. Augustina. Život je proživio u strogoj pokori i štovanju presvete euharistije. Njegovo neraspadnuto tijelo preneseno je iz Venecije na Mulo 1810. godine. Crkva mu je priznala štovanje 1889. godine. Liturgijski se slavi 8. studenoga, dok u  njegovom rodnom mjestu glavna svetkovina je dan poslije, 9. studenoga. Bl. Gracija veliki je štovatelj euharistije. Za vrijeme mise uranjao bi u euharistijski misterij. U slobodno vrijeme sate i sate provodio je u meditaciji pred Presvetim. 

Papa na današnjoj audijenciji – Za nas je kršćane od temeljne važnosti dobro razumjeti vrijednost i značenje svete mise, kako bismo na sve potpuniji način živjeli svoj odnos s Bogom – rekao je Papa. Objasnio je kako u narednim katehezama želi dati odgovor na neka važna pitanja o euharistiji i misi, „kako bismo, iznova ili prvi put, otkrili kako po tome otajstvu vjere blista Božja ljubav”…Nastavio je: “Zašto se čini znak križa i pokajnički čin na početku mise? Jeste li gledali djecu dok čine znak križa? Ne znaš što rade, jel’ se križaju ili kretnjama prave crtež u zraku… Treba naučiti djecu pravilno činiti znak križa. Tako započinje misa, tako počinje život, tako započinje dan. To znači da smo otkupljeni križem Gospodinovim. Promatrajte djecu i naučite ih pravilno se križati”, poručio je Papa. A križamo li se mi ikako? Prije spavanja i nakon ustajanja, prije i poslije jela?

Danas u slunjskom parku

100 godina od Oktobarske revolucije – Ove godine navršava se 100 godina od Oktobarske revolucije koja je u Rusiji oružjem skinula carsku vlast i uspostavila “diktaturu proletarijata”. Ideologija komunizma, koja je pokretač revolucije, vrlo je lijepo razrađena i privlačna je svakom čovjeku. U realizaciji ideala komunistička partija, mozak revolucije, nije birala sredstva. Ubijanje protivnika sasvim je normalno. Na tome se nije stalo: režim je ubijao i potencijalne protivnike, osnivao logore…Prva komunistička zemlja izvozila je revolucije, odnosno terorizam, po svijetu. Možda je najbolje opisao rađanje i život u komunizmu Georg Orwel u kultnoj knjizi “Životinjska farma” (1945). Životinje dižu revoluciju jer ne žele imati čovjeka-gazdu. Mozak ove životinjske revolucije su svinje. Revolucija je zbacila mrskog čovjeka kao gazdu. Upravo zbog toga što su bile mozak revolucije svinje trebaju bolju hranu, smještaj, odmor. Tako svinje osvajaju privilegij za privilegijem. One spavaju u krevetima kao ljudi, imaju posebnu hranu…Tako revolucija s plemenitim ciljevima postaje njena suprotnost. Komunistička elita prigrabila je vlast i privilegije do apsurda. Dok je raja umirala od gladi oni su uživali u raskoši. U svojoj raskošnosti, vlasti i moći pretekli su careve. Staljin,Tito, Causesku… bili su sve samo ne skromni vođe naroda. Njihove tajne službe nemilice su ubijali svakoga za koga su posumnjali da bi mogao ugroziti njihov monopol vlasti. Skidanje naziva ulica i trgova s njihovim imenima dug je svakog društva prema demokaraciji. Demokracija nije savršena ali boljeg društvenog uređenja nema.  

Jutros je oblačno u našem kraju i relativni toplo. Magla se spustila i stvara osjećaj nelagode.

Cesta D1 od Blagaja do Veljuna prema Karlovcu raskopana je i radnici je pripremaju za novi sloj asfalta. Treba biti strpljiv. Tri semafora reguliraju promet u jednom smjeru pa treba u koloni čekati.