Danas sv. Katarina: do Božića mjesec dana! – Preminuo Mirko Valentić i Lucija Šebalj

25 stu

Danas je spomendan sv. Katarine Aleksandrijske. Živjela je u 3. stoljeću u egipatskom gradu Aleksandriji pa se i stoga zove Aleksabdrijska. Prema kršćanskoj predaji potječe iz visokog društva, plemićkog je roda. Bila je obdarena iznimnom ljepotom. Zanimala se za smisao života. Jedan ju je monah poučio i krstio. Bilo je vrijeme progona kršćana za cara Maksencije. On ju je primijetio kao prelijepu princezu. Tražio je od nje da žrtvuje poganskim bogovima. Bila je to velika kušnja. Mnogi su kršćani izabrali radije smrt nego samovolju tirana. Katarina je ne samo odbila carevu naredbu nego je digla glas protiv progona kršćana. Podnijela je mučeništvo. Kršćani je rado slave kroz dugu povijest. Njezino je ime jedno od najpopularnijih u svijetu i kod nas. Mnoge žene i djevojke nose ime sv. Katarine (Katarina, Katica, Kate, Kata, Rina). Čestitamo imendan svima onima koje nose ovo lijepo ime!

Nasilje nad ženama, slabijem i nježnijem spolu, poznat je u svim kulturama. Žrtve nasilja u obitelji nisu samo žene nego to mogu biti i djeca, osobe s invaliditetom i starije osobe. Osim tjelesnog nasilja postoji i psihičko nasilje, spolno zlostavljanje pa i ekonomsko. Statistički podaci kažu da su najčešći počinitelji nasilja muškarci od 40 do 44 godine života sa završenom osnovnom i srednjom školom te da je svaki treći počinitelj kaznenog djela, a svaki osmi prekršajnog djela. Nema dovoljno skloništa za zaštitu žrtava nasilja. Ponekad susjedi ili rodbina ne žele se nikomu zamjerati pa ostaju gluhi na patnje zlostavljanih. Bez obzira na sve okolnosti i neugodnosti žrtvama treba pomoči.

Danas sv. Katarinu slave kao svoju zaštitnicu Novalja, Selce i Lokve!

Uzrečice u narodu vezane uz sv. Katarinu: Sveta Kata, snijeg za vrata! Sveta Kata skoči van do Božića mjesec dan!

Na autobusnoj postaji u Slunju: prijevoz autobusom nekima je bezbrižan i zanimljiv!

Pokolj u Egiptu (Sinaj) – Više od 230 ljudi je poginulo, a 109 ih je ranjeno u napadu islamskih militanata na vjernike u džamiji na egipatskom poluotoku Sinaju u gradu Bir al-Abdu. Papa Franjo poslao je izraze sućuti obiteljima koje su izgubile svoje najdraže. papa ujedno moli “da srcâ otvrdnuta mržnjom nauče odbaciti put nasilja koji uzrokuje toliku patnju te prihvatiti put mira.”

Papa Franjo putuje u Burmu (Myamar) – Zadnjih je mjeseci Myiamar (nekada Burma) pod reflektorima svjetske javnosti zbog dva razloga: nagovještaj posjeta Pape Franje od 27. do 30. studenog i kriza naroda Rohingya u pokrajini Rakhine. Država Myiamar u Bengalskom zaljevu graniči s Bangladešom, Indijom, Kinom, Laosom i Tajlandom. Velika je Britanija Burmu okupirala i stavila u svoje kolonijalno carstvo 1824.do 1866. Zemlja je dobila nezavisnost 1948. Pod vojnim je režimom 1962. do 2011. Demokracija se pomalo probija a posebno od 1915. Država broji oko 52 milijona ljudi. Kardinal Charles Maung Bo ističe da će mijamarski narod izgraditi u duhu progresa, mira i demokracije svoju budućnost. Vjernici se neobično raduju Papinom dolasku.

Mijamar (Burma) broji 52 milijuna stanovnika

Našoj naivnosti nema kraja – Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je na štetu sedmero hrvatskih državljana počinio kazneno djelo prijevare tako što se je predstavljao kao predstavnik tvrtke s područja Gline i od oštećenih uzimao novac za plastičnu stolariju koju nije isporučio – javlja PU karlovačka. 

Divljač na cesti – Policija upozorava na opasnost naleta na divljač u prometu. Na D1 opasnost od divljači vreba od mjesta Draganić do naselja Ilovac, na području grada Slunja naselje Slunjčica, na području općine Rakovica naselje Broćanac – Oštarski Stanovi. Dobro je upozoriti na ovu opasnost danas kad su se mnogi uputili provesti vikend kod svojih bližnjih. 

Pozdrav svim Slunjanima ma gdje bili!
Danas kuglački klub “Korana” Slunj gostuje u Puli kod KK Uljanik. (D. Vuković)

Ovaj snimak večeras daje naslutiti promjenu vremena…To nas asocira na svršetak svijeta. “Dođite blagoslovljeni Oca mojega. Primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas od početka svijeta. Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti, ožednjeh i napojiste me, stranac bijah i primiste me, gol i zaogrnuste me, oboljeh i pohodiste me, u tamnici bijah i dođoste k meni!” Isto tako oni koji u svojoj bešćutnosti nisu vidjeli  ni gladnog, ni žednog, ni žalosnog, ni utamničenog…ostaju izvan Božjeg kraljevstva. Ove Isusove riječi zvuče kao utjeha i opomena. Svijet nasilja, oholosti, profita, izrabljivanja malenih, glamura…nema budućnosti. On se urušava, završava u ruševinama. Kriterij ulaska u Božje kraljevstvo nije ni naša pamet, ni karijera, ni odlikovanja, ni športski rezultati, ni nagrade koje su nam dodijeljene od raznih organizacija, nego odnos prema konkretnom malom čovjeku u njegovoj nemoći. S tim malim, bespomoćnim, bolesnim čovjekom sam se Bog identificirao.

                                †

Preminuo je u 82. godini života MIRKO VALENTIĆ iz Kruškovače 27. Sprovod u subotu 25. 11.2017. u 14 sati: nakon mise u župnoj crkvi u Cetingradu bit će pokopan na groblju Sadikovac. Za njim žali supruga Zorka, sinovi Mile, Ivan, Tomislav, kćerke Marija, Anka, Kate i Dragica, sestra Bare, zetovi, unučad i brojna rodbina

Preminula je u 85. godini života LUCIJA ŠEBALJ iz Lipovače 34. Počast ukopa bit će joj iskazana 27.11.2017. u 15 sati na groblju u Drežniku. Za njom žali muž Filip, sinovi Ivica i Marko, kći Marjana, snaha, zet, unučad i rodbina