Danas sv. Ambrozije – Sajam u Slunju – Tko može biti krsni kum? – Preminuo Antun Turkalj

7 pro

Danas crkva slavi sv. Ambrozija, crkvenog naučitelja i milanskog biskupa. Rodio se oko 339. u Trieru (južna Galija, danas Njemačka). Potjecao je iz ugledne rimske obitelji, a otac mu je bio visoki carski činovnik u Galiji. U Rimu je studirao književnost, govorništvo i pravo. Najprije je oko 372. postao rimskim upraviteljem Ligurije i Emilije sa sjedištem u Milanu, a nakon smrti arijanca Auksencija izabran je 374. za milanskog biskupa, iako nije bio ni kršten. Malo čudno. Ali, Bog se posluži i s ljudima na rubu ili čak izvan crkve da preko njih učini velika djela. Ambrozije je u roku osam dana primio sve redove pa i biskupski red. Odgovorna služba posve ga je izmijenila. Živio je strogo asketski. Svoje je imanje rasprodao i podijelio siromasima. Postao je slavni propovjednik, pisac, savjetnik careva ali i pobornik neovisnosti crkve. Znao je i carevima reći oštru riječ kad je u pitanju nepravda prema crkvi i siromašnima. Sv. Augustin, u fazi sumnji, lutanja i traženja smisla života, u Milanu je slušao propovjedi sv. Ambrozija. Tu ga je dotakla Božja milost i Augustin se obratio, postao također biskup i veliki teolog.

Treba malo stati i porazgovarati

Jutros je slavljena misa zornica u slunjskoj crkvi u 6.20 sati. Hladno je jutros, koji stupanj ispod ništice. Na trg pred crkvom počeli su ranom zorom stizati i trgovci. U predbožićno vrijeme ljudi malo više kupuju. 

Velika ponuda a malo kupaca

Na svom malom štandu on nudi pšenicu za sijanje u posude prije Božića

Tko može biti krsni kum?

Neki vjernici smatraju crkvu kao servis u kojem obave ono što žele. Poput gumi-servisa u kojem će pokrpati, zamijeniti gumu, platiti i otići. Trgovačke odnose ne možemo primijeniti na naš odnos prema Bogu   i crkvi. U našem odnosu prema Bogu ulazimo u prostor darivanja, milosti. Ničim mi ne možemo platiti Božji dar života i spasenja. Tu prestaju trgovački odnosi. Ulazimo u prostor darivanja, zahvale i ljubavi. Međutim, neki vjernici koji su duhovno zapušteni pokušavaju grubošću doći do nekih usluga. Najočitiji je primjer krsnih kumova. Roditelji izaberu za kuma svog kućnog prijatelja ili nekoga od rodbine, možda onoga koji je financijski jak. Međutim tko može biti krsni kum? Krsni kum može biti “onaj za koga znamo da živi po načelima evanđelja i katoličke crkve tj. da su krizmani, crkveno vjenčani (ako su u braku) idu na nedjeljnu svetu misu, primaju sakramente te tako mogu biti uzor djetetu”. Kako se usudi netko biti krsni kum koji nije krizman ili koji živi u vanbračnoj zajednici a to znači nije u sakramentu ženidbe? Čudim se roditeljima koji takvog kuma izabiru! Nastaju neugodnosti jer župnik, ne da neće, nego ne smije dati potvrdu onima koji žive u vanbračnoj zajednici tj. bez sakramenta ženidbe ili koji nisu krizmani. Vjenčani kum je nešto drugo: on je samo svjedok obreda vjenčanja a mladenci sklapaju brak kao punoljetne i zrele osobe. Krsni kum po svetom obredu krštenja prima obvezu da će dijete duhovno voditi i upućivati na put vjere. Krsni kum svjedočanstvom  života daje primjer djetetu koje treba voditi. Kako se netko usudi potresnom obredu krštenja, rađanju za život vječni, doći oholo, prepotentno i nedostojno? U jednom slučaju jedna je osoba tužila Helsinškom odboru svećenika koji joj nije dao potvrdu za krsno kumstvo jer živi u necrkvenom braku.  Čudim se Helsinškom odboru da je uopće zaprimio takvu pritužbu. Naravno biskup je odgovorio da župnik nije smio dati takvu potvrdu. 

                                    †

Preminuo je u 87. godini života  ANTUN TURKALJ iz G. Gline 172. Pogreb 07.12.2017. u 15.30 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žale sinovi Nikola, Tomo, Mile i Ivan, snahe, unučad i praunučad