Slunjski poligon: blagoslovljena novoizgrađena crkva

8 pro

U dobro poznatom vojnom poligonu kod Slunja danas se dogodilo nešto lijepo i nezaboravno: blagoslovljena je novoizgrađena crkva bl. Ivana Merza koja je ovom prostoru dala duhovnu dimenziju. Ovaj poligon ima iza sebe bremenitu prošlost: na njemu je 1871. ubijen Eugen Kvaternik, vođa Rakovačke bune, na njemu je JNA godinama uvježbavala agresiju, na njemu su stradali mnogi u pokušaju da obiđu svoje kuće u okupiranom kraju…Na ovom vježbalištu organiziraju danas vježbe članice NATO-pakta čiji je član i Hrvatska…

Od 10 sati počeli su pristizati civilni i vojni gosti. Druženje ispred zapovjedništva. U 11 sati krenula je procesija prema crkvi. Na čelu vojnici nose kip bl. Ivana Merza, zaštitnika vojne kapelanije, za njima svećenici s vojnim biskupom mons. Jurom Bogdanom, iza njih duga kolona vojnika. Zbor ratne mornarice “Sv. Juraj” pjeva litanije. Crkva na malom brežuljku kao da grli čitav poligon. Primljene ključeve vojni ordinarij mons. Jure Bogdan simbolički predaje vojnom kapelanu vlč. Milenku Majiću. Crkva je neobična u svojoj jednostavnosti i ugrađenim elementima prirodnog materijala i domaćeg graditeljstva. Kamen i drvo dobro se upotpunjuju. Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u pratnji križevaćkog vladike Kekića i 20-ak svećenika blagoslovio je crkvu i njen inventar. Prije euharistije blagoslovio je i oltar. Ova misa u novoj crkvi na poligonu posebni je doživljaj. U prvim redovima su visoki vojni časnici i ministar branitelja Tomo Medved. Svi nisu mogli stati u crkvu. Pjevanje predvodi klapa ratne mornarice “Sv. Juraj”. Biskup mons. Bogdan je između ostalog rekao: “Već od prvih kršćanskih vremena ime crkva odnosilo se, ne samo na zajednicu Kristovih vjernika, nego i na zgradu u kojoj su se oni okupljali kako bi slušali Riječ Božju, zajedno molili, primali svete sakramente i slavili Euharistiju. Vidljiva zgrada crkve građevine, upravo označava živu Crkvu, mistično tijelo Kristovo sastavljeno od vjernika, živog kamenja, živih Božjih hramova. Označava Crkvu Zaručnicu i majku, koja hodočasti ovom zemljom, a također i Crkvu proslavljenu na nebu. Stoga je ispravno da se ova zgrada – građevina, određena isključivo za okupljanje vjernika i slavljenje svetih otajstava, posveti svečanim činom blagoslova kako je to u Crkvi običaj od ranih stoljeća kršćanstva.”

Na kraju mise vojni kapelan Milenko Majić zahvalio je mnogima na svesrdnoj pomići, moralnoj i materijalnoj, od visokih časnika do pojedinaca i firmi. Biskup Bogdan poželio je da ova crkva bude mjesto susreta s Bogom te da brave i ključevi ne zahrđaju!

Drugi dio druženja nastavljeno je u vojnom restoranu. Vrijedne kuharice i kuhari pripremili su preko 500 obroka. Jelo je blagoslovio vojni ordinarij. Ovdje su govorili i prenijeli pozdrave načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mirko Šundov, general Ostović, zapovjednik-hrvatske-kopnene vojske…Ovdje su i uručena priznanja pojedincima i firmama. KUD “Korana” Slunj u narodnim nošnjama zasvirao je, zapjevao i zaigrao.

Na kraju ostvario se san da vojni poligon dobije crkvu koja je Božji poljubac ovom prostoru. Nakon oslobođenja slunjskog kraja 1995. vojska je pomagala narodu u prvim koracima obnove života. Na poligonu je slavljena misa na otvorenom, po kiši i snijegu. Često puta vojnici su koristili slunjsku župnu crkvu. Sada će moći i vojske drugih zemalja ovdje imati kut gdje će moći u tišini razgovarati s Bogom, slaviti misu…

Procesija prema crkvi

Procesija prije mise

Bl. Ivan Merz zaštitnik je poligona odnosno vojne kapelanije

Dolazak pred crkvu

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan okružen svećenicima

Puna crkva

Vlč. Josip upalio je uskrsnu svijeću nakon blagoslova

 Zbor ratne mornarice “Sv. Juraj”

Zapovjednik Središta za vojnu obuku puk. Lilić s žarom je sudjelovao u izgradnji ove crkve

General puk. Mirko Šundov, načelnik GSOSRH

Slunjske kudovke razveseljavaju prisutne

Don Milenko Majić i puk. Lilić uručili su priznanja pojedincima

Bez njih bi sve ovo slavlje bilo manjkavo…Hvala im!

IZ ALBUMA:

Podsjetimo se kako je vojska slavila misu 1996. godine na slunjskom poligonu: na otvorenom, po zimi i snijegu, svećenici su sjedili na zidiću ili kamenu dok su ispovijedali…Ova fotografije govori više nego riječi!