Jutros snijeg u slunjsko-plitvičkom kraju – Tko nam može oteti Došašće ili Božić?

9 pro

Jutros nas je iznenadio snijeg u slunjsko-plitvičkom kraju. Bijeli pokrivač visok je više od 5 centimetara u Slunju a na većim nadmorskim visinama ima ga više. Pomalo i dalje pada te stvara zimski ugođaj. Dakako promet je otežan. Treba voziti s oprezom.

Jutros u 8.30 sati u Slunju

Subota je dan kad se pripremamo za nedjeljno slavlje koje doživljava vrhunac u misi. Danas će se u Slunju vjenčati Goran Jurčić i Dragana Pemper u 18 sati.

Tko nam može ukrasti Došašće?

Stariji se sjećaju Došašća i Božića za vrijeme komunizma. Riječ došašće a pogotovo Božić nisu se smjele izgovoriti u javnim medijima. Tako su naši radnici iz Njemačke dolazili ne za božićne nego novogodišnje praznike. Iz javnosti je protjeran Božić i došašće. Borovi su se postavljali na trgovima i javnim površinama za novu godinu, dakle nakon katoličkog Božića. Naši radnicu su vidjeli raskoš pripreme za Božić u Njemačkoj, Austriji i  drugdje i nametnutu šutnju i ignoriranje u nesretnoj Jugi. Djeca su morala ići u školu na Božić. Član partije nije smio nakititi bor za Božić. Prostor slobode je proširen iza demokratskih promjena. Neki i dalje žale za prijašnjim vremenima. Zaboravljaju ne samo da je Božić izbačen iz javnosti nego nije bilo kave. Išli smo u Trst po kavu ili neke najobičnije stavri a neke su obične sitnice bile san. Zaboravljamo da nije bilo benzina : dobivali smo određnu količinu bonova mjesečno a zatim je uvedena vožnja par-nepar. 

Danas je nasilje drugačije nad ovim kršćanskim svetinjama. Došašće je prilika za trgovanje, zabavu, potrošnju. Božić se gubi u jelu i piću, darovima, potrošnji…Ipak, nitko nam nije mogao niti može ukrasti Božić odnosno Došašće. Za vrijeme komunizma to nije uspjevalo unatoč velikoj propagandi. Niti danas potrošnja ne može prekriti otajstvo Božića. Vjernici će razlikovati vanjske okolnosti koje se mijenjaju ali bit Došašća i Božića ostaje. Vjernici znaju slaviti Božić u siromaštvu štalice kao što znaju obilovati, znaju  u Došašću i Božiću oskudjevati i obilovati. Oči su vjernika u Došaću uperene u budućnost u kojoj će Bog biti naše konačno spasenje. To uzbuđenje i napetost između sadašnjeg trenutka i konačnog susreta s živim Bogom daje ljepotu ovom vremenu koje je milosno, darovano vrijeme. Naše zornice su neopisiva radost u iščekivanju Gospodinova dolaska.

Rastoke okićene snijegom

Proslavljen Dan teologije u Rijeci – Teologija u Rijeci promocijom šestero novih diplomanata proslavila je 8. prosinca Dan Teologije. Alen Bakić, Klara Bogović, Mario Frlan, Ante Jelavić, Josip Karabaić i Dražen Rubčić ove su godine položili završni ispit i dobili akademski naslov magistra teologije. Kao najbolje student ove generacije nagradu Velikog kancelara Teologije dobio je Josip Karabaić. Priznanja Dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, čiji je Teologija u Rijeci područni studij, za prolaznost godine s uspjehom 5,0 dobili su Aleksandra Jurinović na drugoj godini studija, Matteo Jelenc s treće i Martina Marjanović s četvrte godine. Ovo je ujedno 70. obljetnica otvaranja sjemeništa i Teologije u Rijeci i 390. obljetnica isusovačkog kolegija koji je preteča gimnazije u Rijeci.