Cvitović: božićni koncert

10 pro

Teško je bilo danas oko 15 sati oko crkve sv. Nikole u Cvitoviću naći parkiralište. Najavljeni Božićni koncert privukao je mnoge u ovu lijeopu crkvu. Ne radi se o klasičnom koncertu nego o misnom slavlju iz kojeg onda proizlazi dodatno muziciranje. Uostalom naša kulturna baština nikla je i održavala se uz nedjeljnu misu. Tako je bilo i danas u Cvitoviću. Misu u 15 sati predvodio je župnik Šimo Božić. Puna crkva Božjeg naroda a posebno se ističu djevojke i snaše u narodnim nošnjama. Misa je bila i ostaje izvor snage kršćanskog puka u hodu kroz darovano vrijeme. U ovom misnom slavlju gosti i domaćini nisu “nastupali” nego su slavili i zahvaljivali Božjoj dobroti. Misa nije neki običaj nego neponovljivi događaj u kojem sudjeluju vjernici na putu prema konačnoj gozbi ljubavi u vječnosti.

Nakon mise slijedio je koncert s božićnim pečatom. Domaćini, koji su pjevači u crkvi ali i članovi KUD-a “Graničari”, pozvali su drage goste: KUD “Lipa” Sinac i KUD “Viničica” iz Belajskih Poljica. Domaćini njeguju u crkvi pučko pjevanje koje je jeka prijašnjih generacija. Njihovo pjevanje ostavlja dojam snage koja nadilazi svakodnevne brige i probleme. Gosti iz Sinca otpjevali su nekoliko adventskih pjesma uz pratnju tambura. Tambure su hrvatski nacionalni instrumenti prisutni u svim dijelovima Hrvatske. Grupu iz Sinca čine mladost i oni iskusniji. Iako su to pjesme poznate svima nama u njihovoj izvedbi zvuče neponovljivo. Ne treba spominjati da oni ove pjesme i žive. Grupa ili KUD “Viničica” dao je božićnim napjevima posebni izražaj. Oni pjevaju s mirnoćom i ljubavlju što slušatelje ne ostavlja ravnodušnima.

Na kraju domaćini su uručili dragim gostima darove kao priznanje na ovaj glazbeni doživljaj. Drugi dio druženja nastavljen je u Vatrogasnom domu u Cvitoviću. Domaćini su se pobrinuli da na stolu bude jela i pića. Lovački gulaš s palentom zakon je u ovakvim prigodama. Iznenadila nas je svojom svirkom kod večere grupa mladih, trio, koja je stvorila u dvorani ozračje radosti, igre i pjesme koja nas je održala….

Svi su sudjelovali u misi

 

Raskoš nošnji i glazbe danas u cvitovačkoj crkvi

Priznanje gostima iz Belajskih Poljica

Priznanje gostima iz Sinca

KUD iz Sinca: slunjski župnik bio je njihov župnik 9 godina

Župnik Šimo ima danas rođendan pa je primio mnogo čestitki!