Papa novinarima i nakladnicima

16 pro

“Vi imate jednu od najvažnijih zadaća, ili bolje poslanja, u današnjem svijetu, a to je da ispravno informirate, da svima pružite stanje činjenica koje, što je više moguće, odgovaraju stvarnosti” – rekao je papa Franjo članovima Unije talijanskih nakladnika periodičkih publikacija (USPI) i Talijanskoga saveza katoličkih tjednika (FISC), koji slavi svoju 50. obljetnicu, primivši ih tom prigodom danas (16. prosinca) u Vatikanu. Oni predstavljaju oko 3000 obavijesnih izdanja, od srednjih i malih nakladničkih kuća, do neprofitabilnih ustanovâ i udrugâ.

Sveti je Otac osim toga istaknuo grijehe komunikacije, koje valja izbjegavati, a to su dezinformacija, pristranost, kleveta, ogovaranje; sve su to vrlo teški grijesi koji ljudima nanose štetu. Zbog svega je toga poželjno zauzimanje svih – napomenuo je Papa – kako bi se zajamčilo postojanje i životnost tih časopisa, i kako bi se zaštitio rad i dostojna naknada za sve koji rade. (…) Pozivam građansku zajednicu i njezine ustanove da učine što je moguće kako bi srednje i malo nakladništvo moglo obavljati svoju nezamjenjivu zadaću, u zaštiti istinskoga pluralizma i dajući glas bogatstvu različitih lokalnih zajednica i njihova teritorija – rekao je na kraju papa Franjo. 

Godišnjak Slunjskog dekanata MOSTOVI 2018 trebao bi izići iz tiska ovaj tjedan. Uz dužno poštovanje ovom stranicama koje povezuju i informiraju ljude diljem planete, godišnjak pod nazivom Mostovi ostaje neizbrisivi trag našeg hoda kroz ovo vrijeme.  Njegove stranice bit će štivo i onima nakon nas koji će se čuditi i diviti našem načinu života, našoj vjeri, strpljivosti i nadi u ovim vremenima.