Betlehemsko svjetlo u Zagrebu: u Slunj dolazi na zornicu 21.12.2017.

17 pro

Betlehemsko svjetlo upalili su austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donijeli u Beč. Iz Beča ga izviđači prenose u svoje zemlje. Danas su članovi Saveza izviđača Hrvatske donijeli ovo svjetlo u zagrebačku katedralu te ga uručili predsjedniku Sabora Gordanu Androkoviću koji ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću. Inače je Hrvatski sabor pokrovitelj dočeka Betlehemskog svjetla u Zagrebu. A ovo paljenje svjetla u Betlehemu počeli su 1986. austrijski izviđači, hrvatski su se izviđači pridružili 1992. Tako članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ovo svjetlo mira u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić ističe kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici.

Betlehemsko svjetlo dolazi u slunjsku crkvu u četvrtak 21. prosinca na misu zornicu u 6.15 sati. Donijet će ga članovi karlovačkog Počasnog voda iz Karlovca.

Kvirinova svjetiljka – Brončana svjetiljka u obliku janjeta, koja se čuva u sisačkom Gradskom muzeju, smatra se jednim od najljepših uporabnih predmeta, koje su koristili kršćani na ovim prostorima u prvim stoljećima kršćanstva. Ova izuzetno lijepa svjetiljka, posebna je po svom obliku, po ukrasu kojeg nosi, po vrhunskoj izradi i poruci koju odašilje. Napravljena je od bronce i malih je dimenzija, visoka je samo 8 centimetara. Prošle godine betlehemsko svjetlo gorjelo je u ovoj svjetiljci u slunjskoj crkvi (dakako radi se o kopiji). Svjetiljka je već pripremljena za preuzimanje betlehemskog svjetla.