Danas sv. Franji Saleški – Sunčani dani

24 sij

Danas crkva slavi sv. Franju Saleškog. Rodio se godine 1567. u plemićkom dvorcu svojih roditelja u Savoji. Trebao je postati baštinik velikoga imanja te vladati kao mali knez. S tom nakanom roditelji su ga odgajali. Nakon završene srednje škole u  isusovačkom kolegiju upisao se kao student prava na Sveučilište u Padovi. U tim godinama studija proživljavao je u duši strašnu tjeskobu. Razmišljajući o tada veoma raširenom kalvinskome nauku prema kojoj je Bog već unaprijed jedne predodredio za nebo, a druge za pakao, teško se mučio. Bio je to put njegova duhovnog očišćenja, kojim ga je Bog pripremio za velike milosti. Primajući svete sakramente i štujući Presvetu Djevicu napokon je došao do nutarnjeg mira i pouzdanja u Božju dobrotu koja ne želi čovjekovu propast već spasenje. Zaređen je za svećenika. Glas o njemu kao izvanrednom dušobrižniku dopro je do Pape koji ga imenuje ženevskim biskupom. Kao biskup radio je nesmanjenim žarom te skupa sa sv. Franciskom de Chantal osnovao novi ženski red Sestara od pohođenja. Za svećenike je osnovao Družbu oblata, koja i danas postoji i djeluje. Razvio je i izvanrednu spisateljsku djelatnost jer je imao dara za pisanje, pa njegova djela postadoše baština čitavoga kršćanstva. Umro je razmjerno mlad g. 1622. u 55. godini života.

Lijepo i sunčano vrijeme izmamilo mace…

Gripa još u porastu – Nastavlja se vedro i relativno toplo vrijeme…Danas je divan sunčani dan u slunjskom kraju. Jutra budu s blagim mrazom ali su dani topli s mnogo sunca. Ovako lijepo vrijeme izgleda da pridonosi širenju gripe. Iz dana u dan broj novooboljelih raste u Hrvatskoj pa se može zaključiti da je epidemija gripe na vrhuncu. Najezda gripe trajat će još nekoliko tjedana – kažu epidemiolozi, a jenjavanje možemo očekivati u veljači.

Sunce budi usnulo cvijeće

Danas je drugi dan teološko-pastoralnog tjedna u Zagrebu.

„Bez međuljudske komunikacije i dijaloga, zapravo, nezamislivo je ljudsko postojanje i društvo. Komunikacija je od pamtivijeka temelj ljudskog znanja i napretka. Jednako tako, samo komunicirajući ljudi ulaze u istinski odnos, autentični kontakt jedni s drugima, to jest postaju društveni, razumiju se i među(sobno) djeluju. S druge strane, cijela kulturna baština prenosi se iz naraštaja u naraštaj posredovanjem komunikacije na svim razinama. Čovjek je kroz povijest upravo zahvaljujući komunikaciji uspijevao napredovati i drugima prenositi svoje ideje, zamisli, želje i htijenja, što čini i danas, ali u potpuno drugačijem okruženju prepunom novih (elektroničkih) medija koji utječu i na načine i na kulturu komuniciranja, često otvarajući nova antropološka, filozofska, sociološka, etička i druga pitanja. Dakle, komunikacija je temelj svih odnosa. Davati nekome informacije zapravo je monolog, dok komunikacija pretpostavlja dijalog” – iz predavanja dr. Danijela Labaša

jiga.