Sv. Martina – Preminula Milka Cindrić

30 sij

Danas slavimo malo poznatu svetu Martinu, rimsku mučenicu iz III. stoljeća. Kćerka bogatog rimskog uglednika, ostala je rano bez roditelja. Razdijelila je imanje siromasima i posvetila se Bogu u duh evanđeoskih savjeta. Ova izvanredno lijepa djevojka nije bila nezapažena. Car Aleksandar Sever htio ju je oženiti ali je ona odbijala. Doznavši da je kršćanka poslao ju je u zatvor i na sud. Ustrajala je  u vjeri u Krista unatoč mukama. Nisu je mogli slomiti prijetnjama i mukama te su joj odrubili glavu 228. godine. Tako sv. Martina spada među zvijezde koje ne zalaze na kršćanskom nebu.

Nastavlja se ugodno toplo i sunčano vrijeme u slunjskom kraju. Danas je godišnjica smrti istarskog biskupa Dragutina Nežića. (29.I.1908 – Pula, 30.I.1995). Djelovao je u Istri u teškim vremenima progona crkve, zatvaranja sjemeništa…Bio je Božji glas u jednom mračnom i bezumnom vremenu. 

Lijepi da: užitak raditi na otvorenom

Priroda se budi: danas smo primijetili i leptira u letu!

Vlč. Josip Bogović mučenik – Ugledni intelektualac Slaven Letica napisao je članak o mučeništvu vlč. Josipa Bogovića u Hrvatskom tjedniku (objavili mnogi portali pa i www.narod.hr ). U članku autor koristi i zapise sa našeg portala (www.slunj-crkva.hr ). Podsjetimo da je vlč. Josip Bogović rođen 27.01.1932. u Prekrižju (Krašić). Za svećenika zaređen je 12. 7. 1959. u Ogulinu. Bio je kapelan u Ogulinu (1959.-1960.) te  upravitelj župa G. i D. Kosinj (1960.-1965.). Kao župnik u Kosinju osuđen je na 6 mjeseci zatvora koji je proveo Gradiški. Dečkima iz župe napisao je potvrdu da su vjernici i katolici a što su ovi ponijeli sa sobom u pokušaju da prijeđu granicu. Vraćeni su, a velečasni je osuđen na zatvor. Godine 1965. postaje župnik župa Drežnik Grad, Vaganac, Rakovica i Korenica  i tu ostaje do početka agresije i okupacije 1991. Dana 15.10.1991. zarobljen je od strane paravojnih srpskih formacija zajedno sa slunjskim župnikom i čč.ss. Amalijom i Mihaelom u Vagancu pri pokušaju da potraže i pokopaju ubijene vjernike u Vagancu. Mučen je u Korenici, a potom otpremljen u Beograd gdje je nad njim provođena neviđena tortura. Zadržan je u zatvoru 3 mjeseca, do 23.01.1992. Ostavljen je na cesti zavezanih očiju kod Brčkog. Prešao je u Hrvatsku te se smjestio u Zagrebu u župnoj kući sv. Marije na Kaptolu 3. Odavde je nedjeljom odlazio u Karlovac gdje je u župi Sv. Trojice služio misu za prognane vjernike svojih župa i istovremeno se liječio od posljedica robije. Nakon “Oluje” 1995. nije mogao preuzeti razorenu župu i zahtjevnu obnovu. Nastanio se kao umirovljeni svećenik u Drežničkom Selištu. Kad se bolest pogoršala odlazi u svećenički dom u Rijeku gdje je preminuo u Gospodinu u ponedjeljak 10. kolovoza 2009. u 77. godini života i 50. godini svećeništva.

Vlč. Josip Bogović snimljen 14.09.2005. u Vagancu (Križevo)

                                   

Preminula je u 86. godini života MILKA CINDRIĆ iz D. Gline 18. Pogreb 30.01.2018. u 14 sati u Cvitoviću. Za njom žale sin Mile, kći Dragica, unučad i rodbina.