Sv. Blaž (Vlaho) – Slunj u snijegu

3 velj

Noćas je čitavu noć padao snijeg. Napadalo ga je oko 20 centimetara. Jutros i dalje pada. Cestari su od rane zore u punom pogonu. Slunjski komunalci čiste ulice. Slunjski kraj ima mnogo lokalnih cesta pa će i sami mještani iz udaljenih sela morati ne samo uzeti lopatu u ruke nego i traktorskim ralicama prokrčiti puteve. Tako je ovaj snijeg donio nekima radosti a nekima probleme. Svako toliko nestane struje zbog mokrog snijega koji nateže niskonaponsku mrežu. Već smo nekoliko puta pokušavali napisati i urediti ovu stranicu ali nas nestanak struje omete.

Jutros u 8 sati u Slunju

Ceste su prohodne, čak su stigle novine u Slunj, ali promet je usporen

Djeci je snijeg razlog radosti

Danas crkva slavi je sv. Blaža, biskupa i mučenika. Rođen je 3. stoljeću u Sebasti u Armeniji i rano je postao kršćanin. Bio je liječnik te je svoje liječničko znanje uključio u navještaj evanđelja. Toliko je bio popularan da su ga vjernici izabrali za biskupa. To je vrijeme progona kršćana. Progonitelji su ponajprije bacili oko na biskupe. Uz pomoć vjernika sklonio se u jednu spilju ali su ga progonitelji pronašli. Nije se mogao odreći svete vjere pa su mu odsjekli glavu 317. godine.

Sv. Blaž, zsštitnik Dubrovnika, dobro je poznat i čašćen u našem narodu. Danas će po mnogim crkvama po zagovoru sv. Blaža mnogi vjernici primiti blagoslov grla. U Slunju misa s blagoslovom grla u 17 sati.  

Ekipa se u čas skupila i dala na čišćenje snijega oko crkve u Slunju