Danas sv. Agata – Tmurno u slunjskom kraju

5 velj

Danas Crkva slavi sv. Agatu,  mučenicu iz 3. stoljeća. Rođena je u Kataniji na Siciliji, u bogatoj kršćanskoj obitelji. U njenu ljepotu zagledao se namjesnik Kvintinijan koji ju je htio oženiti. Kako to biva u ovakvim slučajevima, kad je ona odbijala svaku pomisao na udaju, gonjen bijesom, podvrgnuo ju je mučenju. Tražio je da žrtvuje poganskim bogovima. Izdahnula je nakon četiri dana mučenja. Kršćani su je odmah počeli štovati kao sveticu i mučenicu. U Rimu su joj podignute dvije crkve. Malteški ju je red uzeo za svoju zaštitnicu. Relikvije svete Agate čuvaju se i časte u rodnoj Kataniji. Ova proslava s procesijom u Kataniji uvrštena je u nematerijalnu svjetsku baštinu pod UNESCO-om.

Jutros je tmurno u slunjskom kraju i to će potrajati dobar dio dana. Temperatura je ispod ništice pa će ostati hladno dok sunce ne probije visoku naoblaku. Po zamrznutim pločnicima, pogotovo onima u hladovini, treba oprezno hodati. Žitelji ovog kraja navikli su živjeti sa snijegom pa im čudno zvuče tužbe gradskoj upravi na pr. Splitu zbog padova na snijegu.

Zimi i snijegu usprkos autobusi s turistima dolaze u Slunj ili se zaustavljaju u prolazu

Biskupijski ekonom preč. Nikola Turkalj počeo obilazak župa Slunjskog dekanata – Danas je biskupijski ekonom preč. Nikola Turkalj počeo posjet župama Slunjskog dekanat. Danas su na redu župe Cetingrad, Cvitović i Lađevac. Njegova je zadfaća pregledati stanje crkvenih objekata i financijsko poslovanje župa. Sutra 6. veljače pogledat će župe Slunj i Blagaj, Drežnik i Vaganac, 7. veljače Korenicu, 8. veljače D. Lapac i Zavalje. On je prethodnica biskupu mons. Zdenku Križiću koji će od 15. veljače početi kanonsku vizitaciju župa Slunjskog i Udbinskog dekanata.

Preč. Nikola Turkalj ove je godine proslavio srebrenu misu (25 godina misništva)

Erdogan danas kod Pape Franje – Jednodnevni posjet turskog predsjednika Erdogana Rimu podigla je velike proteste  i manifestacije u glavnom gradu Italije s epizodama sukoba i jakih tenzija zbog autoritarizma, kršenja ljudskih prava, represije prema kurdskoj manjini od strane Vlade u Ankari. Prošlog 30. siječnja Turska je pokrenula veliku vojnu ofenzivu  protiv Afrina, u kantonu Rojava na sjeveroistoku zemlje, tvrđavi kurdske manjine u Siriji. “Maslinova grančica” nazvao je Erdogan ovu operacju, koja bi po turskom predsjedniku trebala donijeti mir nakon izbacivanja kurdskih milicija iz Unije za zaštitu naroda koju smatra terorističkom. Erdogan kategorički odbija samoproglašenje kurdske autonomije u Rojavi. Bombardiranja su već prouzročila više od 900 mrtvih, ranjenih i zatvorenih. Kurdske su snage imale vrlo važnu ulogu u rušenju islamske države na sjeveru Iraka. Njihova težnja za autonomnom državom ne nailazi na podršku.

Odnosi Turske i Vatikana bili su zaleđeni nakon što je papa Franjo otvoreno osudio genocid nad Armencima. Unatoč tomu  turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi u povijesni posjet Vatikanu. U pozadini ovog posjeta stoji Jeruzalem, rat u Siriji, Srednji istok, migranti, terorizam…