Danas spominjemo japanske mučenike – Tmurno i dalje – U Lađevcu dva sprovoda

6 velj

Malo je poznata da japanska crkva ima soje mučenike. Upravo danas se spominjemo japanskih mučenika, njih 26, koji su 5. veljače 1597. godine mučeni u Nagasakiju. Bilo ih je 26, od kojih šestorica franjevci misionari iz Španjolske, trojica isusovci i sedamnaest laika, franjevačkih trećoredaca. Najpoznatiji među njima je isusovac Pavao Miki. Pavao je prvi isusovac iz Japana i prvi japanski mučenik iz Družbe Isusove. Kršten je s pet, a u Družbu je ušao s 20 godina. Dobro je poznavao budizam pa mu je to pomoglo u radu s domaćim stanovništvom. Svi su ovi mučenici uhićeni kao kršćani, ponižavani i na kraju završili mučeničkom smrću na križu.

Najtraženije knjige – Na prvom mjestu najtraženijih naslova u knjižarama izdavača  Verbum u siječnju je jedinstvena knjiga-intervju pape Franje pod naslovom „Oče naš”. U ovoj knjizi papa jednostavnim i razumljivim jezikom objašnjava molitvu Očenaša odgovarajući na pitanja što mu ih postavlja o. Marco Pozza, poznati teolog i zatvorski kapelan. Na drugom mjestu je fantastični hit roman „Kad župniku prekipi”, literarni prvijenac autora Jeana Merciera. Na trećem mjestu je knjiga „Kad mi je duša napustila tijelo” liječnika i znanstvenika Patricka Theilliera koji je u knjizi sabrao iskustva ljudi koji su doživjeli „iskustvo tik do smrti”. Radi se o ljudima koji su iskusili stanje kliničke smrti, tijekom njega našli se u nekom drugom svijetu, veličanstvenom i lijepom, svijetu koji su morali napustiti da bi se vratili na Zemlju. Četvrto mjesto zauzima knjiga „Znak Jonin” autora Thomasa Mertona u kojoj iznosi duhovne izazove, svakodnevne borbe, nemire i sukobe unutar sama sebe koje treba razriješiti. Na petom mjestu top ljestvice je knjiga „Nesveti sveti i druge priče” autora o. Tihona Ševkunova. Knjiga je jedan od najvećih duhovnih bestselera našega doba te najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije. Tihon Ševkunov pripovijeda o tome kako se pri kraju studija režije, u vrijeme komunizma, nakon mučnih iskustava sa spiritizmom, približio pravoslavlju, obratio se i krstio te osjetivši monaški poziv ušao u jedini aktivni ruski pravoslavni samostan koji je ostao otvoren u komunizmu.

Dvojica svećenika ubijena u Meksiku – Dva svećenika ubijena su u Meksiku na magistrali u državi Guerrero u prvim satima 5. veljače. Radi se o don Ivanu Jaimes, star 37 godina, iz nadbiskupije Acapulco, a bio je župnik u zajednici Las Vigas i don Germain Muniz Garcia, 39 godina star, iz biskupije Chilpancingo-Chilapa. Don Ivan je bio glazbenik poznat u krugovima religiozne glazbe. Naoružani teroristi presreli su ih na cesti, prepriječili put i ustrijeli ih.  Meksiko je poznat po narko-mafiji koja ne oprašta nikome tko im se suprostavi.

Razbojstvo u Karlovcu – Jučer, u poslijepodnevnim satima, u trgovini u gradskoj četvrti Zvijezda u Karlovcu nepoznati počinitelj je uz prijetnju hladnim oružjem pokušao počiniti razbojništvo nad 23-godišnjom djelatnicom te tom prilikom nije ništa otuđeno. Nešto kasnije u trgovini u gradskoj četvrti Banija u Karlovcu, uz prijetnju hladnih oružjem nepoznati počinitelj počinio je razbojništvo nad 44-godišnjom djelatnicom te otuđio novac – javlja PU Karlovačka.

Mokri snijeg polomio je grane na voćkama. Šteta je velika u nekim voćnjacima

Jutros je također tmurno u slunjskom kraju. Lokalne ceste su pročišćene ali posljedice mokrog snijega vidljive su po vrtovima. O tome govore polomljene grane. Neka naselja još nisu dobila struju. Grane su pokidale električnu mrežu pa radnici elektre ne mogu na sve stići.  

Počela vizitacija župa slunjskog dekanata – Ovih dana biskupijski ekonom vlč. Nikola Turkalj obilazi župe Slunjskog dekanata. Jučer je bio u Cetingradu, Cvitoviću i Lađevcu, danas u Slunju-Blagaju. Njegova je zadaća da pregleda financijsko poslovanje župa, pogleda crkvene objekte i o tome izvijesti biskupa. A biskup mons. Zdenko Križić počenje vizitaciju ovih župa od 15. veljače.

Prognoza vremena za danas, 6. veljače – Na kopnu oblačno, a na Jadranu postupan porast naoblake te povremeno kiša, a mogući su i pljuskovi i grmljavina. Prema večeri snijeg se očekuje u gorju, a u noći i u većem dijelu unutrašnjosti. U Lici je u početku moguća kiša koja se smrzava na tlu, a najmanje oborina, uglavnom na granici kiše i snijega bit će na krajnjem istoku. Vjetar na kopnu slab, a na Jadranu će puhati jako, prema večeri i olujno jugo, podno Velebita umjerena do jaka bura. Najviša dnevna temperatura između -2 i 3, na Jadranu od 9 do 13 °C.

Ovaj je dječak napravio kućicu sebi i svom psiću u snijegu nedaleko slunjske crkve: odavde promatraju ljude koji prolaze trgom zabrinuti što će jesti, piti, odjenuti…a tako nam malo treba!

                                

Preminuo je u 78. godini života JURE ŽGELA iz G. Furjana 173. Pogreb 06.02.2018. u 15 sati na groblju u Lađevcu. Za njim tuguju kćerke Ivanka, Kate, Roze, Đurđica, zetovi, unučad

Preminula je u 83. godini života MILKA MATANIĆ  iz D. Lađevca 36. Pogreb u utorak 06.02.2018. u 15.15 sati na groblju u Lađevcu. Za njom žale sinovi Slavko, Mile, Ivica, snahe, unučad