Sajam u Slunju – Godišnjica smrti vlč. Mile Ivančića

8 velj

Godišnjica tragične smrti vlč. Mile Ivančića – Na današnji dan 2013. godine u večernjim satima grubo je ubijen u župnom stanu na Zavalju vlč. Mile Ivančić. Tragična smrt ovog dragog i obljubljenog svećenika zaprepastila je mnoge.  Ni danas ne možemo dokučiti motive ovog ubojstva.  Vlč. Mile je ušao u red mučenika u našoj crkvi. Rođen je 29.09.1935. u župi Zavalje. Zaređen je za svećenika 31.03.1963. Do 1997. bio je župnik u Jezeranama i Stajnici (Brinje). Došao je 1997. u rodnu župu Zavalje koja je bila u ruševinama nakon velikosrpske okupacije i razaranja 1994. godine. Crkva, župni stan i kuće bile su razorene. Strpljivo je dijelio s narodom oskudicu i obnavljao crkvu a u župni stan je uselio prije tragične smrti. Radovao se životu. Okupljao je župljane raspršene po svijetu i vjerovao je u bolje sutra. 

Danas u 15 sati bit će služena misa na Zavalju u župnoj crkvi koju će predvoditi biskup u miru mons. Mile Bogović.

Vlč. Mile Ivančić preuzeo je župu Zavalje 04.10.1997.

Trg pred crkvom u Slunju jutros bio je prazan

Zima je u slunjsko-plitvičkom kraju pokazala svoje pravo lice. Snijeg koji je prekrio čitav kraj kao da misli duže ostati. Ceste su prohodne ali vrebaju mnoge opasnosti na neiskusne vozače. Najbolji pokazatelj je sajam u Slunju četvrtkom: jotros je svega par štandova a trg pred crkvom posve je prazan. Samo hrabri izlaze iz toplih domova ili oni koji moraju.

Jutros je misa u 8 sati u župskoj crkvi u Slunju. Grupa vjernika rado dolazi na ovu misu i tako započinje novi dan s Božjim blagoslovom.

 

 

Ipak, odmakom dana sajam u Slunju je živnulo. Prošetali smo oko 10 sati i susreli velik broj ljudi, vozila, živost. Napravili smo nekoliko fotografija da naši čitatelji vide kako slunjski sajam, usprkos zimi, ide dalje…

Susreli se prijatelji

Dobro bi bilo popiti vrući čaj

Kotlovina privlači bar mirisom

Hrvatska vojska radi svoj posao

Idemo u topli stan

Jedno oko uvijek gleda, ništa mu se sakrit ne da!