Čista srijeda /Pepelnica/ – Misa u Slunju u 17 sati – Preminula Milka Lesar

14 velj

Snijeg je prestao padati. Jutros je malo tmurno u slunjskom kraju ali se odmakom dana počelo razvedravati. Osvanula je Čista srijeda ili Pepelnica. Ove se godine dogodilo da na isti dan padaju Čista srijeda i Valentinovo. Dakako, Valentinovo u liturgiji danas nema nikakvo značenje. Čista srijeda je ulazak u razdoblje  liturgijske godine – Korizmu – koja u liturgijskoj godini ima najveću važnost u hodu Božjeg naroda prema slavi Uskrsnuća. Danas ćemo naše glave posuti pepelom. A pepeo je prah koji vjetar raznosi i nestaje. To je čovjek bez Boga, bez Božje milosti! Pa kad bismo činili ne znam kakvu pokoru i dali tijelo da se sažeže ali bez Božje ljubavi to je uzaludno. Drugim riječima mi se ne spašavamo svojim žrtvama nego inicijativa dolazi od Boga: njegovo milosrđe i ljubav je razlog našeg odricanja, otvorenosti prema njemu i bližnjemu, želimo uskladiti otkucaje svoga srca s onim Božjim.  Korizma nas tako vodi putem križa ali križ se ne može odvojiti od uskrsnuća tijela i života vječnoga. U našoj žrtvi, ponekad u teretu koji nas pritište, zrcali se uskrsna slava.

Danas misa u Slunju u 17 sati: blagoslov pepela (bez pokajničkog čina jer je on u znaku pepela). Obred pepelanja nakon čitanja Božje riječi i propovjedi: Obratite se i vjerujte Evanđelju! Ili: Spomeni se čovječe da si prah i da se u prah vraćaš!

Danas je zapovjedani post i nemrs! Post znači jedanput jesti do sita a nemrs znači odricanje od mesa i mesnih prerađevina. U korizmi se ispušta svečani poklik Aleluja! Korizma je u znaku pokore, odricanja i dobrih djela. Oltar se ne kiti cvijećem!

Talijanski svećenik don Valentino, župnik u Đenovi, na Facebooku je predložio: ” Ugasimo najmanje dva sata na dan mobitele da bismo imali vremena gledati u oči jedni drugima, razgovarati i posvetiti vrijeme onima manje sretnima. Najlakši je post od hrane. Meni se sviđa ideja da vidim Isusa kako mi oduzima mobitel, baca ga u Tiberijadsko jezero i kaže mi: “Ostavi mreže aplikacija i slijedi me!”

Večeras misa u Slunju

                             

Preminula je u 35. godini života MILKA LESAR iz Pašinog Potoka 169a. Počast ukupa bit će 15.02.2018. na groblju u Cetingradu. Za njom tuguju otac Milan, mati Janjo, sestra Katica, brat Zvonko, nećakinja Melani, ostala rodbina i sva župa Cetingrad. Suosjećamo s obitelji pok. Milke!