100. obljetnica od smrti Milana Neralića

17 velj

Danas je 100. obljetnica smrti Milana Neralića prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje. Rođen u Slunju 26. veljače 1875. napravio je blistavu športsku karijeru prvenstveno u mačevanju. Vrhunac je osvajanje prve hrvatske olimpijske medalje na olimpijskim igrama 1900. u Parizu. Osvojio je brončanu medalju u sablji. Umro je u Bečkom Novom Mjestu na današnji dan 1918.

Ova značajna obljetnica ne može proći nezapaženo u Hrvatskoj a pogotovo ne u rodnom Slunju. U 10 sati njegovi poštovatelji okupili su se pred poštom u Slunju. Predstavnica Hrvatske pošte istakla je da se i Hrvatska pošta pridružila ovom obilježavanju na poseban način: izradili su pečat s tekstom: Milan Neralić – Oimpijske igre Pariz 1900. brončana medalja. Sve pošiljke iz Slunja danas će imati taj pečat.  Obratio se g. Stjepan iz filatelističkog društva i gradonačelnik g. Jure Katić. U pošti su mnogi odmah poslali čestitke s pečatom Milana Neralića.

Drugi dio obilježavanja nastavljen je pred rodnom kućom Milana Neralića nedaleko crkve. Ovdje je položen vijenac pred ploču koja podsjeća na ovog športskog velikana. Obratili su se predstavnik oldtimer kluba iz Slunja g. Marinković (koji je počeo akciju postavljanja ploče i obilježavanja godišnjica). gradonačelnik, gosti, župnik, pranećak Željko Neralić…

Pred rodnom kućom Milana Neralića u Slunju

Jutros je u slunjskom kraju vedro, temperatura je do minus 4 stupnja. Sunce se pojavilo i podiglo temperaturu. Upravo zbog toga vreba opasnost s krovova: masa snijega može povrijediti prolaznike i oštetiti automobile. Dobro je pogledati iznad sebe ka prolazimo pokraj zgrada. 

Danas je pastirski pohod župe Cetingrad: gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić oko 10 sati stiže u ovu župu na granici s BiH. 

U Slunju večeras misa u 17 sati!