Prvi petak u mjesecu – Zima popušta – Papa putuje u Ženevu

2 ožu

Jutros je osvanulo još nekoliko centimetara novog snijega u slunjskom kraju. Malo čudno da je žućkast. Tmurno je s temperaturom od minus 8 stupnjeva.  Moguć je snijeg na granici s kišom. Izgleda da se temperatura neće dići iznad ništice. Dakle, hladni zimski dan. Ipak, na vidiku je zatopljenje. Već sada treba misliti na naglo otapanje snijega. A snijeg se objesio na krovovima preko žljebova pa su moguća oštećenja kad jugo pokrene masu snijega.

Kao što smo i očekivali smrzla se voda u radijatorima ili cijevima centralnog grijanja u zgradama, ustanovama, nekim školama. Velike sustave teško je očuvati od smrzavanja. Tako vodoinstalateri imaju puno posla danas i ovih dana. Privatne kuće bolje su zaštićene od smrzavanja ali malu nepažnju hladnoća odmah kažnjava.

U Slunju danas oko 10 sati

Danas je prvi petak u mjesecu. U Slunju je križni put s misom u 17 sati. Zagrijat ćemo crkvu koliko je to moguće. Ipak se treba dobro obući!

Papa putuje u sjedište Ekumenskog vijeća crkva u Ženevu – 70 godina napora oko jedinstva kršćana. Ekumensko vijeće crkva, glavni organ koji se zanima za dijalog među crkvama, primit će u posjet papu Franju 21. lipnja 2018. u Ženevi i to povodom 70. obljetnice njegovog konstituiranja.

Rođeno kao “bratska zajednica crkava koje ispovijedaju Gospodina Isusa Krista kao Boga i Spasitelja, prema svetom Pismu i nastoje odgovoriti zajedno na svoje zajedničko poslanje na slavu jedinog Boga, Sina i Duha Svetoga” – kako se čita u temeljnim dokumentima. Vijeće trenutačno okuplja 349 crkava protestantskih, luteranskih, anglikanskih, pravoslavnih i katoličkih u više od 110 zemalja a koje predstavljaju oko 500 milijuna kršćana na svijetu. Katolička crkva sudjeluje kao “promatračica”. Nije djelatni član zbog posebne misije rimskog biskupa ali je suradnja tu, jako važna i plodna – kaže kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.   

Austrijski biskupi zasjedaju u Sarajevu – Austrijska biskupska konferencija od 5. do 8. ožujka održat će redovito proljetno zasjedanje u Sarajevu. Domaćin će im biti Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim. Ovo je znak ohrabrenja katolicima u BiH. 

U centru Slunja danas oko 10 sati

Kukavička prijevara – Jučer su u gradskoj četvrti Luščić u Karlovcu tri nepoznate ženske osobe 84-godišnjaku ponudile prezentaciju aparata za masažu te ih je on pustio u stan. Nakon njihovog odlaska, 84-godišnjak je primijetio da mu iz novčanika nedostaje novac – javlja PU karlovačka. Zanimljivo, da prevaranti obilaze starije osobe jer su one naivne i vjeruju svakome. Inače u protekla 24 sata na području Policijske uprave karlovačke evidentiran je jedan prekršaj narušavanja javnog reda i mira (Karlovac) i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.