Čišćenje stana/hrama – Pogreb Marice Božičević – Progon kršćana

3 ožu

Ćišćenje hrama duše – Jutros je tmurno, pada ledena kiša. Temperatura je u Slunju minus 5. Dakle, danas živimo s poledicom. Malo opreza i može se kretati posvuda…Danas će mnoge domaćice posvetiti pažnju čišćenju stana. Subota je i mnoge se obitelj nađu na okupu. Ugodno je kad se prostor stana osvježi, očisti od nagomilanih nepotrebnih sitnica…Lijepo je kad svi ukućani sudjeluju u čišćenju i pospremanju…Sutrašnje evanđelje govori o čišćenju hrama. Isus je napravio bič i istjerao trgovce iz hrama! Sveti prostor gdje se dižu molitve i zahvala Bogu oni su pretvorili u trgovinu, razbojničku špilju. Možda smo i mi ljuti na takve trgovce koji ne prežu ni pred čim zbog profita. Međutim, nismo li i mi hram svoje duše pretvorili u “razbojničku špilju”? Može netko izgledati moderno obučen, može djevojka biti mlada i lijepa, ali ako je u dušu praznina to je tužno. Mladići koji su bacali kamenje sa nadvožnjaka na jureće automobile na autoputu i uživali u svojoj igri pokazuju zastrašujuću prazninu duše. Ostanemo nekad prestrašeni nad prazninom duše ljudi koje slučajno susretnemo. A praznina duše je isto što i mrak u odnosu na svjetlo. Što je mrak? Mrak nema strukturu za razliku od svjetla koje ima spektar, toplinu, brzinu. Mrak je nedostatak svjetlosti. Mi prostor svoje duše možemo ispuniti svjetlom Božje milosti. Ući u prostor darivanja, opraštanja, ljubavi. Tu nema trgovine! To činimo nedjeljom na gozbi ljubavi. Neki su sa suzama, nakon godina provedenih u oholom egoizmu, otkrili izvor Božje ljubavi i napunili dušu. Sve je postalo drugačije: trpljenje, bolest, smrt ne može nas odvojiti od ljubavi u Kristu Isusu Gospodinu našemu! Zato je sat proveden na nedjeljnoj euharistiji (misi) najdragocjeniji trenutak u tjednu. On daje smisao našem radu, znoju, radostima i tugama! Štoviše on daje božansku dimenziju našoj krhkosti…

Danas u Slunju oko 10 sati 

U slunjskoj crkvi danas u subotu 3. ožujka redovita misa u 17 sati!

Danas u 12 sati pogled na Rastoke

Papa Franja jučer popodne posjetio je “Casa di Leda” u rimskoj četvrti Eur. Radi se o prvoj kući u Italiji u kojoj su smještene osuđene majke s nejakom djecom. Otvorena je prošlog srpnja u jednoj vili koju je država konfiscirala  od “udruženog kriminala”  a ugošćuje osuđene majke iz zatvora Rebibbia koje imaju malu djecu kako ne bi djeca odrastala u zatvoru.

Počast ukopa Marice Božićević – Danas u 13 sati na slunjskom groblju mnogi su došli iskazati poštovanje MARICI Božičević koja je preminula u 84. godini života. Pred mrtvačnicom od nje se oprostio Mijo Močilac u ime vatrogasaca. Naime, pokojna Marica bila je počasni član ne samo DVD-a Slunj nego je bila uključena u sav društveni život grada Slunja. Župnik se na groblju zahvalio pokojnici za hrabrost vjere u teškim prilikama. Ona je bila prava riznica novije povijesti Slunja i okolice. Crkveni pjevači otpjevali su pjesmu koju je ona jako voljela “Srce božansko Isusa moga”.

Saprovoda Marice Božičević

 

Našla je mjesto u obiteljskoj grobnici na starom groblju

Vjernici Otočkog i Gospićkog dekanata danas su hodočastili u katedralu u Gospiću gdje je koncelebriranu misu predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju sa svećenicima oba dekanata. Slunjski i Udbinki hodočaste 17. ožujka.

Progoni kršćana u svijetu – Novo nasilje i grubo zlostavljanje indijskih kršćana biježe se u Orissi, indijskoj srednjoistočnoj državi. Kako doznaje agencija Fides u selu Tangaguda koje se nalazi u distriktu Malkangiri, u državi Orissa žive, uz 36 hindu-obitelji, tri kršćanske obitelji koje su u proteklim danima pretrpjele teške patnje i udarce. Agenciji Fides javljene su ove činjenice: 27. veljače, djevojčica od 2 godine, kćerkica kršćanske obitelji, preminula je i obitelj je pripremala sprovod i ukop na svome zemljištu. Drugi stanovnici sela zaustavili su sprovod i zatražili uz prijetnje da malena bude pokopana izvan sela samo zbog antikršćanske ideologije. Otac, kršćanin Sukra, čvrsto je uvjeren kao roditelj da ima pravo pokopati malenu na svom posjedu, ali je morao platiti kaznu od 5.000 rupija da bi to mogao učiniti. U noći 30 je hindu-ekstremista ušlo ilegalno na posjed Sukrov s namjerom da zapale njegovu kuću. Njegova supruga uspjela je pobjeći a Sukra i njegova kćerka Savitha stara 12 godina, grubo su pretučeni i ostavljenu u besvjesnom stanju nakon cipelarenja. Drugi kršćani susjedi, koji su došli u pomoć susjedu, napadnuti su od strane rulje koja ih je pretukla ostavivši ih u besvjesnom stanju. Kuća Sukre Makhami posve je spaljena i sravnjena sa zemljom. Kršćanska je zajednica šokirana zbog ovokvog iskaza mržnje, netolerancije i diskriminacije. (javlja Fides)

Sjetimo se naše braće koja trpe progonstvo. Kršćani su najprogonjenija zajednica na svijetu. Ustrajnost u vjeri i ljubavi, unatoč progonima, daje kršćanima legitimitet Isusovih učenika koji ga slijede na putu križa.