Sv. Franciska Rimska – Mons. Petar Palić novi hvarski biskup – 24 sata za Gospodina –

9 ožu

Danas spominjemo u crkvenom kalendaru sv. Francisku Rimsku. Rođena je 1384. u Rimu kao kći bogatih roditelja. Majka je prenijela na nju pobožnost i Franciska je željela postati redovnica. Po želji očevoj udala se za plemića Lorenza. S njim je živjela u skladnom braku i podigla šestero djece. Imala je otvorene ruke za druge posebno siromašne. Doživjela je tragediju u obitelji: muž i djeca su izginuli. Posvetila se bolesnima i siromašnima. Pridružila se bratovštini Marijinih oblatkinja u Rimu. Otvorila je prvi samostan te družbe 1433. i prvi rimski dom za napuštenu djecu. Bila je uzor poniznosti, poslušnosti, strpljivosti, ljubavi i vjere. Mnogo je molila, nosila kostrijet, jela samo povrće i obilazila kuće proseći milostinju za siromahe. Preminula je na današnji dan 9. ožujka 1440. u Rimu. Svetom ju je proglasio 1608. papa Pavao V. Zaštitnica je grada Rima, rimskih domaćica, udovica…

Mons. Petar Palić novi hvarski biskup – Sveti Otac Franjo prihvatio je odreknuće preuzvišenog mons. Slobodana Štambuka na pastoralnom služenju Hvarskoj biskupiji u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakonika kanonskog prava te je imenovao biskupom iste crkvene pokrajine don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije i dosadašnjega generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije, priopćila je Apostolska nuncijatura u RH. Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj, u petak 9. ožujka u 12 sati.  Don Petar Palić porijeklom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopskoprizrenskoj biskupiji. Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine. Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je od 1996. do 2005. službu predstojnika Katehetskog ureda; od 1998. do 2005. službu osobnog tajnika dubrovačkog biskupa; od 1999. do 2017. službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Godine 2009. imenovan je biskupskim vikarom za pastoral, a od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Slikovni rezultat za petar palić

Mons. Petar Palić, novoimenovani hvarski biskup

Slikovni rezultat za slobodan štambuk

Mons. Slobodan Štambuk, dosadašnji hvarski biskup odlazi u mirovinu.

Snijeg kopni – Jutros je posve vedro u slunjskom kraju, temperatura stupanj ispod ništice. Sunce je nastavilo otapati snijeg. Proljeće se probija…Još jedan sunčani dan, pomalo vjetrovit.

Kava na suncu…

 

24 sata s Gospodinom – Danas će u mnogim župama, katedralama, samostanima diljem svijeta vjernici provesti 24 sata s Gospodinom. Uz klanjanje ide i pokorničko bogoslužje. Ova inicijativa Pape Franje naišla je na odaziv kod mnogih zajednica, biskupija, župa diljem svijeta. U slunjskoj crkvi izlažemo Presveti danas nakon križnog puta u 17 sati. Crkva ostaje čitavu noć otvorena te će dolaziti pojedinci i grupe na klečanje, molitvu, bdjenje. Sutradan u subotu 10. ožujka u 17 sati prije mise pohrana Presvetog i zaključak. Pozivamo vjernike iz Slunja i okolice da dođu makar jedan sat provesti s Gospodinom. Od 17 sati danas do 17 sati sutra, dakle 24 sata, otvorena crkva u Slunju čeka i na vas da  se pridružite i provedete sat s Gospodinom. 

Sunčani dan izmamio je pilota ovog sportskog aviona za let prema jugu: snimljen danas iznad Slunja