4. korizmena: činiti istinu – 16. obljetnica od smrti kard. Kuharića – Preminula Janja Mateša

11 ožu

“Bog je istinit jer uvijek govori istinu i ne može se varati niti lagati!” Ovo je jedna od definicija Boga u katekizmu za djecu. Međutim današnje evanđelje donosi tvrdnju: “Tko čini istinu, dolazi k svjetlu!” Činiti istinu? Što bi to bilo? U istinu čovjek ulazi svim svojim bićem ne samo razumom. Nije dovoljno znati neke definicije, neke izričaje. Ponekad naša ispovijed vjere protuslovi našem načinu života. Zato je poziv upućen nama “da činimo istinu”. Isus je govorio kao nitko do tada, otvarao je nove vidike ali on je “put, istina i život!”. On je davao nadu svakome: gubavcima, javnim grješnicima, bludnicama, omraženim carinicima, razbojniku na križu…Naime, “Bog nije poslao Sina  svoga  na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu!” Istina koju Isus donosi je spasenje svakog čovjeka. Je li nam sad malo jasnije što znači “činiti istinu”? Činiti istinu znači spasiti se i spašavati druge. Mi idemo njegovim, Isusovim,  putem onda kad činimo ono što je on činio a to je spašavanje od mraka, tame, besmisla. Vjera nije tako samo držanje nekih istina nego “činjenje istine” a to znači spašavanje a ne osuđivanje. Takav izlazi na svjetlo i postaje svjetlo drugima.

U Slunju u 8 sati: oni su Božji san

U Slunju u 8 sati

U Slunju u 11 sati

U Slunju u 11 sati

16. obljetnica od smrti kard. Kuharića – Ne možemo a da ne zabilježimo 16. obljetnicu od smrti kard. Franje Kuharića. Rodio se je kao trinaesto dijete u Gornjem Pribiću u Općini Krašić. Teologiju je studirao u Zagrebu, zaređen za svećenika 15.07.1945. i bačen u “krvavu kupelj”. Započeo je svoju službu u teškim vremenima kad je komunistički režim provodio nečuvenu diktaturu. Službovao je Radoboju, Rakovu Potoku, Sv. Martinu pod Okićem. U jesen 1957. postaje župnik u Samoboru. Godine 1964. posvećen je za biskupa a 16. lipnja 1970. postaje zagrebački nadbiskup. Kardinalom je imenovan 1983. Podržao je pravednu obranu Hrvatske pozivajući se na moralna načela. Poznata je njegova poruka u jeku agresije: “Ako tvoju kuću netko zapali, ti nemoj njegovu”, Bio je domaćin pape Ivana Pavla II kad je posjetio Hrvatsku 1994. godine. Godine 1997. povlači se u mirovinu. Preminuo je 11. ožujka 2002. i pokopan u zagrebačkoj katedrali. Njegov pogreb ujedinio je svu Hrvatsku u zahvali za njegovo nesebično služenje narodu u teškim vremenima.

Kardinal Kuharić dolazio je u Slunj kao đak k bratu Antonu koji je bio advokat u Slunju. U prolazu prema jugu Hrvatske kao kardinal često se svraćao u Slunj. U Slunju je slavio misu za pamćenje 1988. godine sa slunjskim narodom. Njegovo proglašenje svetim samo je pitanje vremena.

Sa pogreba kard. Kuharića pred katedralom u Zagrebu

Vjeronaučna olimpijada – U Gospiću je 9. ožujka održana vjeronaučna olimpijada u osnovnoj školi dr. Jure Turića za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije. Nastupilo je 20 ekipa iz osnovnih škola te osam srednjoškolskih ekipa s ukupno 112 natjecatelja uz 28 mentora. Prije početka natjecanja održan je kraći duhovni i umjetnički program uz nastup školskog zbora, kao i folklorne skupine škole domaćina.

Pobijedila je OŠ Zrinskim i Frankopana iz Otočca, ispred škole Prve osnovne škole Ogulin, dok je 3. Mjesto osvojila također Prva osnovna škola Ogulin, PŠ Bernarda M. Luketića iz Zagorje Ogulinskog.  Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina sa 46,5 bodova ispred Srednje škole Slunj sa 28 i Srednje škole Senja 24 boda.  Svi sudionici vjeronaučne olimpijade posjetili su gospićki katedralu Navještenja BDM o kojoj im je govorio generalni vikar biskupije mons. mr. Marinko Miličević te Muzej Like.

                             

Preminula je u 87. godini života JANJA MATEŠA iz Glinskog Vrela 164. Počast ukopa bit će joj iskazana  u pon. 12.03.2018. u 15 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sin Janko, kćerke Zora, Milka, Veronika, unučad i praunučad