Pogled na križ –

14 ožu

Čovjek upućuje mnoga pitanja Bogu. Jedno od njih je zašto patimo, zašto nevini trpe?  Govor križa kao da ne želimo čuti! A križ je Božji odgovor! Krist prihvaća našu ljudskost u svim  tragičnim i radosnim trenucima. Raspet na križ, koji je ukopan u našu zemlju, on grli čovjeka. Križ govori o daru milosrđa i milosti.  Naš govor o križu može biti prazna retorika ako ne uđemo u bit Božjeg sebedarja. On je do krajnjih granica upoznao i dotaknuo našu ljudskost. Bog pita nas u korizmi što još može učiniti za nas a da nije učinio! Bar se poput desnog razbojnika utecimo njemu i recimo iz dubine duše: “Sjeti me se Gospdine!” U mojoj praznini, frustracijama, ludostima, oholom naklapanju, bahatosti, možda cinizmu…obraćam se Gospodinu. Moj korak može učiniti nešto posve novo, promijeniti sav moj život.

Jutros u Slunju

Jutros je plus 4 stupnja u Slunju. Oblačno je ali se povremeno pojavljuju sunčana razdoblja. Ptice sve glasnije pjevaju i daju do znanja da je proljeće na vratima.  

Glasnici proljeća

 200 novih crkava u Moskvi – U Moskvi će ove godine biti izgrađena 21 pravoslavna crkva ili će početi izgradnja. To je izjavio kurator 2011.godine započetog programa „200 novih crkava za Moskvu“, zastupnik u Dumi Vladimir Resin agenciji Interfax. Većina novih crkava bit će podignute u predgrađima ruske metropole gdje do sada nije bilo nikakvih crkava. Resin spominje i druge crkve kao na pr. crkva novih mučenika u Stroginu, crkvu 12-apostola u Khowrinu, crkvu Andije Rubljowa u Ramenki i crkvu sv. Sergija u Tučini. U okviru programa „200 novih crkava“ od 2010. u Moskvi su izgrađene 62 nove pravoslavne crkve. Cilj programa je u svakom naselju podići crkvu. Troškovi programa podmiruju se prilozima vjernika i organizacija. Za skupljanje donacija oformljena je zaklada na čelu koje su moskovski patrijarh Kiril I. i moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin.