Cetingrad: slavlje sv. Josipa

19 ožu

Jutros je snijeg zabijelio čitav slunjsko-plitvički kraj. Temperatura se nije dizala iznad ništice a hladni sjeverac davao je dojam sibirske hladnoće. Ipak, slavlje sv. Josipa u Cetingradu ništa ne može zaustaviti. Ceste su prohodne i u Cetingrad se stiže bez poteškoća. Ipak, stabla okićena snijegom pomalo nas zbunjuju. Navikli smo na Josipovo uživati u proljetnom ugođaju. Kako se približavamo Cetingradu gužva je sve veća. Automobili posvuda parkirani. Štandovi i šatori zauzeli svaki slobodni prostor u centru ovog simpatičnog mjesta. Ljudi se motaju i tiskaju uz narodnjačku glazbu. “E moj sokole, nećeš umrijeti” ori se na sav glas. U 10 sati svećenici su stajali na raspolaganju vjernicima za ispovijed. Kako su veliki oni koji se okrenu Božjoj dobroti i zamole oproštenje! U 12 sati počelo je misno slavlje koje predvodi župnik iz Kruševa (rodna župa vlč. Stanka) vlč. Ljubo Planinić. Oko njega je desetak svećenika. Pjevanje vodi klapa također iz Kruševa “Studenac”. Ovi mladići, brušenih glasova, pjevali su koralnu anđeosku misu. Don Ljubo je u propovjedi istakao da je Cetingrad bogat poviješću. Ne samo da je Cetinski sabor dao biljeg ovom mjestu nego su ovdje zaustavljene silnice s istoka  koje su prijetile Hrvatskoj i Europi. Ovdje se zaustavio stroj koji je gazio sve pred sobom. Nije čudo da je ovaj narod uz Veliku Gospu,  uzeo sv. Josipa za zaštitnika. Nakon stola riječi koji je završio ispovijedanjem vjere  i molitvom vjernika,  slijedio je euharistijski stol: narod je u velikom broju pristupio Pričesti. Na kraju mise don Ljubo je župniku vlč. Stanku Smiljaniću uručio prigodni dar. Klapa je nastavila s kraćim koncertom domoljubnih pjesama. Bio je užitak slušati ove mladiće koji su ovim pjesmama dali posebnu toplinu, snagu i visoki umjetnički domet. Narod je obilnim pljeskom nagradio izvođače.

Godišnji sajam u Cetingradu ove je godine, zbog snijega i hladnoće, bio  slabije posjećen. Ipak, na štandovima je ponuđeno svega i svačega. Sve su to uglavnom ručni radovi namijenjeni domaćinstvima i poljoprivredi. Broj konja ove je godine bio manji. Opazili smo dobru ponudu konjske opreme. Ugostitelji su nudili jelo i piće. Na ovakvoj hladnoći dobro je došla čaša kuhanog vina, koltlovina…

Župnik Stanko u župnom je stanu ugostio 30-ak gostiju. Na ručku se pojavio i biskup u miru mons. Mile Bogović. Prije razlaza klapa je otpjevala “U boj, u boj” iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski.

Na putu u Cetingrad danas

Don Ljubo predvodi misu

Klapa je pjevala misu zvonkim glasovima

Fotografija Vlade Butine.

Misnici na oltaru (foto Vlado Butina)

Pogled na sajam

Sajam u sjeni crkve

Lijepo je vidjeti konje raznih pasmina

Oprema ručne izrade pravo je umjetničko djelo

Našlo se štošta za poljoprivredu, vrtove…