Slunj: škola bojanja pisanica

20 ožu

Bojanje pisanica duboko je ukorijenjeno u hrvatskoj tradiciji. Za bojanje pisanica, koristile su se prirodne boje, najčešće crvena dobivena kuhanjem ljuski crvenoga luka. Motivi na pisanicama radili su se struganjem iglama, skalpelima ili nožićima. Koristio se i vosak, tako da se na vrh pera ili tankoga drvenoga štapića stavila kuglica voska, koji se rastalio na plamenu svijeće. Kada se završilo crtanje voskom, jaje se stavilo u boju i kuhalo. Na kraju se premazalo komadićem slanine radi sjaja.

Kako bi očuvali svoje običaje u baštinu, u sklopu programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge rekreativni kutak dodajmo život godinama”, od 12.03.2018. do 19.03.2018. u prostorijama dnevnog boravka za starije osobe u Slunju, održane su radionice tradicionalnog pisanja pisanice za djecu iz Osnovne škole Slunj, Osnovne škole Cetingrad i Osnovne škole Eugen Kvaternik Rakovica.
Na radionici su sudjelovala djeca iz trećeg i četvrtog razreda kojih je ukupno bilo 94.
Uz pomoć naše drage volonterke Drage Božičević, te korisnika rekreativnog kutka “Dodajmo život godinama” naši najmlađi su imali priliku pisati pisanice s voskom te očuvati tradiciju i običaje slunjskog kraja koje su na kraju ponijeli i kući kako bi im krasili uskršnji stol. Zahvaljujemo se svim školama na dolasku, te našim korisnicima na sudjelovanju! Mirjana Puškarić