Veliki Petak – Danas obredi u 15 sati u Blagaju, u Slunju u 17 sati

30 ožu

Noćas su do pola noći vjernici molili u tišini pred presvetim u slunjskoj crkvi. Ovo je uranjanje u otajstvo ljubavi, sebedarja Kristova. Ali se ne zaustavljamo samo na osobnoj pobožnosti. Slavlje euharistije nas potiče na ljubav prema braći. Isusova ljubav nas prisiljava da je dijelimo s drugima. Svaki čovjek je vrijedan ljubavi potvrdio je Isus u euharistiji, u predanju za sve ljude. Naša je ljubav autentična ako se proteže i na druge ljude.

Proljeće izlazi ma svjetlo dana u Slunju

Na Veliki Petak crkva posti od velikog slavlja. Crkva je s Isusom u Maslinskoj gori, prati ga na putu križa ali Veliki Petak nije dan bolovanja, beskrajne i slijepe tuge. U križu slavimo  Kristovu ljubav prema nama. Križ nije samo simbol patnje nego daleko više znak ljubavi.

Danas crkva ne slavi svečanu euharistiju. U određeni popodnevni sat vjernici se okupljaju na čitanja i slušanje Božje riječi. Kristov dolazak, žrtva na križu, najavljena je po prorocima. “Nijedna mu se kost neće slomiti!” Ovaj čudesni navještaj se ostvaruje: razbojnicima su polomili noge a Isusu nisu: proboli su mu srce. Božji plan spasenja se ostvaruje! Nakon čitanja slijedi klanjanje i ljubljenje križa. Križ je znak ljubavi. Obredi završavaju svetom Pričesti. A po pričesti mi ulazimo u Isusov život: po trpljenju i žrtvi k uskrsnuću.

U Blagaju danas obredi u 15 sati a u Slunju u 17 sati!

Nakon ljubljenja križa i pričesti u slunjskoj će se crkvi nastaviti iza 18 sati iskazivanje zahvalnosti Isusu za žrtvu koju je podnio za nas. U odavanju zahale Spasitelju sudjelovat će športaši (nogometaši, rukometaši, članovi kickboxing kluba), vatrogasci, branitelji…

Papa oprao noge zatvorenicima – Papa Franjo jučer je oprao noge 12-orici zatvorenika u Rimu. Četvorica su Talijani, 2 Filipinca, 2 Marokanca, 1 Moldavac, 1 Kolumbijac, 1 Nigerijac, jedan iz Siera Leone. Osmorica od njih su katolici, dva muslimana, jedan pravoslavac i jedan budist. Svima je poručio da je Isusova gesta znak da on nikoga ne napušta. Kad bi državni poglavari razumjeli Isusovu poruku toliki bi ratovi bili izbjegnuti.