Plitvice: komemoracija prve žrtve agresije pred 27 godina

31 ožu

Kišovit dan. Kao da nebo plače. A na današnji dan pred 27 godina mnogi su zaplakali. Nisu znali što nosi sutrašnji dan. Nad Hrvatskom su se nadvili tamni oblaci. Krivnja ovog naroda bila je samo u tome što se usudio na demokratski način izraziti svoju težnju za slobodom i demokracijom. Prema Hrvatskoj je usmjereno ubojito oružje i silna mržnja. Danas, nakon 27 godina, sjetili smo se tih dana, sjetili smo se naše hrabrosti, širine srca, odlučnosti da stanemo, makar goloruki, pred tenkove…Danas u 11 sati na Plitvicama gdje je pala prva žrtva, policajac Josip Jović, okupilo se mnogo naroda. Počelo je polaganje vijenaca pred spomenik Josipu Joviću: ponajprije njegova obitelj iz Aržćana a zatim prijatelji i suborci iz policije i vojske položili su vijence. Policijska postrojba iz Rakitja, začetak ne samo policije nego i hrvatske vojske, udruge veterana, športaši koji su trčali maraton u povodu današnjeg dana, biciklisti…Na kraju vijence je položila predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović u pratnji ministra policije Božinovića i ministra branitelja g. Tome Medveda. Vijence su položili i ličko-senjski župan g. Milinović, načelnik općine Plitvička Jezera, gradonačelnik Slunja g. Jure Katić…i mnoge udruge.

Obratili su se ministar policije g. Božinović te predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Podsjetila je na hrabrost mladića poput Jovića, na hrabrost koja nam i dalje treba u novim prilikama. Na Plitvicama je pala prva žrtva ali je ovdje počelo slamanje velikosrpske agresije. Zaželjela je sretne uskrsne blagdane. Nakon predsjednice molitvu za poginule predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. On je istakao da je pucanj na Uskrs u mladog policajca Jovića pucanj u najveću svetinju. Žrtva Josipa Jovića i mnoge druge žrtve nisu uzaludne. Nakon molitve vojni ordinarij je zaželio sretan Uskrs svima.

Predsjednica Kolinda te ministri policije i branitelja položili su vijence

Ličko-senjski župa, načelnik općine Plitvička Jezera

Slunjski gradonačelnik g. Jure Katić polaževijenac

Plitvički branitelji polažu donose svijeće

Predstavnici policije, veteranski udruga položili su vijence

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodi molitvu

Ovi su jaglaci na Plitvicama izdržali pod zemljom dugu zimu, mrazeve i ledene kiše… a čovjek?

“Takav je i naš život koji se – obilježen vjerom – odigrava između radosnoga navještaja i pripadnosti Kristu i bijega od njega. Privučeni smo i ujedno uplašeni, uvjereni i nesigurni. Imamo dojam da nas smrt može dezorijentirati, ali nas zapravo zbunjuje život, jer pokazuje da je uvijek neočekivan. Navještaj Uskrsa objavljuje zbunjujuću istinu za suvremenoga čovjeka, onu koju svjedoči naše slavlje uskrsnuća: čovjek je stvorenje koje pripada Bogu i vječnosti; jednom darovani život ne nestaje i smrt nad njim nema vlast.” (Ivan Šaško)

Plitvice raskošne i raspjevane u svim razdobljima godine pa tako i danas