Sv. Bernardica – Rascvale trešnje – Ukratko

16 tra

Danas je spomendan sv. Bernardice, francuske mističarke, vidjelice i redovnice. Rodila se 7. siječnja 1844. u francuskom gradiću Lurdu kao Maria-Bernada Sobirós kao najstarije dijete siromašnih roditelja, mlinara Françoisa i Louise. Pastirica krhkog zdravlja, kao djevojčica od 14 godina, sakupljajući drva kraj rijeke Gave u Lourdesu, doživjela je 1858. u špilji Massabielle osamnaest ukazanja, u kojima je razgovarala s Gospom.
Nakon što je Crkva 1862. dopustila hodočašća, Lourdes je postao najveće i najposjećenije Marijino svetište. Bernardica je 1866. ušla u samostan Sestara ljubavi i kršćanske pouke u Neversu (Burgundija). Njezin zemaljski život bio je posut mnogim križevima. Hrabro ih je nosila i umrla je sretna. Preminula je na današnji dan 16. travnja 1879, u Neversu. Papa Pio XI. proglasio ju je 1925. blaženom, a 1933, na blagdan Bezgrešnog Začeća, svetom. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira.

U našem kraju trešnje cvatu

Sezona rascvalih trešanja – Jutros je oblačno u slunjskom kraju. Radi se o visokoj naoblaci kroz koju se pokušava sunce probiti. Kiša ne pada. Ugodno je. Počinje sezona rascvalih trešanja u našem kraju pa su šume išarane ovim rascvjetalim stablima. Šumske trešnje hrana su pticama nebeskim. Samo da mraz ne pohara cvjetove. U našim vrtovima moramo se otimati za prve trešnje s kosovima koji su na svoj jelovnik stavili i trešnje. Ako s užitkom slušamo njihovo pjevanje, moramo s njim dijeliti i plodove naših voćnjaka.

Ukratko – U kratkom vremenu lopovi su provalili dva puta u isti kiosk u centru Slunja. Vrijednost pokradene robe (cigarete) je oko 30.000 kuna. Pod zaštitom noći provalili su prvi put  s 10. na 11. travnja  a onda drugu noć ponovno. Policija traga za počiniteljima.

Danas u popodnevnim satima padala je kratko tuča u Nikšiću. Nestajalo je struje zbog jake grmljavine.

Danas je u šumi u blizini Slunja jedna mlada osoba povrijeđena. Smještena je u karlovačku  bolnicu i izvan je životne opasnosti.  Molimo se za nju i vjerujemo u oporavak!  

Međunarodna biciklistička utrka “Tour of Croatia” koja starta u Osijeku proći će u drugoj etapi kroz Slunj i to 18.04.2018. oko 12.50 sati. U centru Slunja registrirat će se poredak odnosno brzina takmičara.

2004161b

Sa prošlogodišnje biciklističke utrke (na Plitvicama)

Ubijanju kršćana u Pakistanu nema kraja – Četiri su čovjeka na motociklima jučer navečer 15. travnja u kršćanskom kvartu Essa Nagri u gradu Quetti (Pakistan) otvorili vatru te ubili dva kršćana i petoricu ranili. Od žrtava jedan je katolik drugi protestant. Jedann je od njih preminuo na mjestu a drugi u bolnici gdje su zbrinuti i ostali ranjeni. Jedan od očevidaca izjavio je: “Bio sam u ulici kad sam vidio četiri čovjeka pokrivenog lica kako jure na motocikima. Jedan od njih je upirao pištolj drugi pušku. Otvorili su vatru i pobjegli. U tom trenutku nije bila liturgija niti misa u crkvi a koja je udaljena 50 metara. Cilj je bio udariti na kršćansku zajednicu  jer u ovoj ulici u ovoj četvrti žive kršćanske obitelji.”

Sv. Jurja mučenika slavimo u Lađevcu u ponedjeljak 23. travnja u 12 sati a u Korenici isti dan samo u 17 sati!