Vjera i znanost – Drugi dan svibnja – Svibanjski tečaj za brak – Preminuli Josip Cindrić i Juraj Skukan

2 svi

Marcela Šperanda o vjeri i znanosti – Doktorica veterinarskih znanosti, redovita profesorica kolegija Anatomija i fiziologija domaćih životinja na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmavera u Osijeku Marcela Šperanda govori o svom odnosu prema Bogu kao znanstvenica. Njezino svjedočanstvo objavljeno je u publikaciji “Božja znanost” koju je priredio Slaven Letica

Boga doživljavam kao Oca koji je kreator, mozak i duša svih kretanja, ocean pun života koji hrani, krijepi, nadahnjuje, osvježava, pruža zaklon… sve u svemu.

Otkako sam svjesna sebe, vjerujem da Bog jest. Stvarnost veća od ove naše, okom vidljive. Znanstvenicom sam postala kasnije. Postavljala sam pitanja, bila znatiželjna, sumnjičava, vedra i nasmijana, ali i tugaljiva i zamišljena. Bila sam gladna smisla i postavljala sam pitanja odakle dolazimo, zašto sam ovdje, kamo idem, jednako kao i pitanja kako se to događa, zašto.

Vjernička okupljanja dovela su me do povijesnoga Isusa iz Nazareta. Svidio mi se. Iznenada sam osjetila da sam uz njega kod kuće I gdje god je On i kad god sam s Njim-imala sam dom. Isus mi je suputnik i prijatelj. Još je dramatičniji bio susret s Ocem. Njega sam doživjela kao bitak, puninu, ispunjenje čežnji i smiraj mojih nemira. Nježno me zamilovao. Konačno sam mogla smisleno živjeti na Zemlji. Disati punim plućima. Hodati uspravno. Duhu se radujem jer njime prepoznajem svjetove i dimenzije. Boga doživljavam kao Oca koji je kreator, mozak i duša svih kretanja, ocean pun života koji hrani, krijepi, nadahnjuje, osvježava, pruža zaklon… sve u svemu.

Znanje je dragocjen dar. Studirala sam veterinarsku medicinu. Predajem fiziologiju domaćih životinja i osjećam strahopoštovanje izučavajući mehanizme i uvjete pod kojima se odvija Život. Svijet oko mene pun je otkrića, svakodnevno sudjelujem u popunjavanju te zbirke znanja, gledam i mjerim molekule, prijenosnike, načine i uvjete signalizacija između stanica, mogućnosti genske ekspresije. Istovremeno se divim povezanosti, složenosti, uređenosti, međuovisnosti. Pokušavam pristupati životu (životinja, biljaka i ljudi) pažljivo, marno. Divim se svemu stvorenome i znam koliko su naša znanja djelomična. Na mnoga pitanja ne znamo odgovore. Ipak me svako znanstveno istraživanje oduševi. Veselim se čovjekovoj inteligenciji koristeći se dijagnostičkim i analitičkim uređajima, uviđam postojanost u traganju unatoč pokušajima i neuspjesima. Snaga je to koju pripisujem božanskoj prirodi koja je u čovjeku. Vidim da čovjek može sve jer je sličan Bogu.

Nastojim donijeti Isusove politike u svakodnevni život. Doživljavam Ga kao “S nama Bog”, kao hranu i lijek. Mir me i radost preplavljuju kada živim u miru s Njime. Dobro mi je s Njime biti, pa poučim tome i druge. Paralelno izučavam tjelesne i duhovne zakonitosti. Tijelo utječe na dušu i duh. A zdravlje duše silno utječe na vitalnost tijela. Tako uvažavajući tjelesne i duhovne zakonitosti živim vrlo ispunjen i bogat život.

Kesteni u punom cvatu

Drugi dan svibnja, srijeda. Nakon produženog vikenda treba prionuti na posao, otići u školu. Ritam rada i odmora duboko je utkan u ljudsku narav. Doživljaj odmora nije potpun ako se nismo dobro umorili u radu i obratno. Danas, kao i svaku večer u svibnju, imamo priliku odmoriti se u Gospodinu: u 17.30 sati molitva krunice a u 18 misa u slunjskoj crkvi.

Svibanjski tečaj za brak – U petak 4. svibnja u 19 sati u župskoj dvorani u Slunju počinje svibanjski predbračni tečaj. Tečaj traje svakoga petka kroz mjesec svibanj. Mladenci koji kane sklopiti brak obvezno trebaju proći ovakvu pripremu. 

Kroz Slunj se danas povremeno stvara kilometarska kolona: radovi na mostu preko Korane u Rastokama prvi je razlog, zatim pojačan promet. Ako se još dogodi prometna nesreća onda se treba naoružati strpljenjem.

                                   

Preminuo je u 87. godini života  JOSIP CINDRIĆ iz Cetinskog Varoša 22. Pogreb 02.05..2018. u 15 sati na groblju u Sadikovcu (Cetingrad). Za njim žale sin Mile, kćerka Mara, snaha, zet, unučad, brat Nikola

Preminuo je 78. godini života JURAJ SKUKAN iz Glinskog Vrela 176. Pogreb 03.05.2018. u 15 sati u Cvitoviću. Za njim žale sinovi Ivan i Mile, kći Božana, zet,unučad, sestra Zore s obitelji