Danas sv. Filip i Jakov – Sajam u Slunju

3 svi

Danas crkva slavi svete apostole Filipa i Jakova mlađeg. Sve četiri evanđelja spominju ih kao Isusove učenike među imenima apostola. Filip je kao Andrija i Petar iz Betsaide na Genezaretskom jezeru. Bio je u početku učenik Ivana Krstitelja.

Jedno mjesto u Hrvatskoj nosi ime po Filipu i Jakovu: Filipjakov kod Zadra. Ima status općine koja broji blizu 5.000 stanovnika. Danas župa Križpolje slavi sv. Filipa i Jakova, u Istri Draguć i Grobnik kod Rijeke.

Noćas je pala slaba kiša u slunjskom kraju. Oblaćno je jutros ali bez kiše koja bu dobro došla vrtovima. Danas je sajam u Slunju. Prošetali smo malo i zabilježili nekoliko motiva…

Susrele se tri prijateljice

Posaditi cijeće oko kuće, na balkonima..

Možda nekoga susretnemo

 

Jedna nas je vijest obradovala: u Laosu zaređena četiri svećenika! Crkva u Laosu raduje se zbog ređenja četvorice svećenika. Prema agenciji Fides 29. travnja mala katolička zajednica u Laosu slavila je svečanu euharistiju  u katedrali sv. Luigi u Takhek-u u centralnom Laosu povodom ređenja četvorice novih svećenika: p. Pietro Mituna Tanvilay iz apostolskog vikarijata Khamnouan-Savnnakhet (centralni Laos; p. Mattia Paly e p. Petar Bounten Heuanded, apostolski vikarijat Paksé (južni Laos); p . Francesco Saverio Sayasith, vikarijati Luang Prabang (djeverni Laos). Idući dan 30. travnja novi svećenici slavili su prvu misu u sjemenišnoj kapeli sv. Ivana Marije Vianeya.