Danas Split slavi –

7 svi

Danas Split slavi! Vremena prolaze, odlaze vlasti i države, ali fešta sv. Duje ostaje. Nekada prigušena i zatvorena u katedralu a nekad po ulicama Splita fešta sv. Duje ostaje najvažnija tradicija “najlipšeg grada na svitu”.  Danas se slavlje sv. Duje s procesijom događa na rivi. A sv. Dujam, porijeklom vjerojatno iz Sirije, bio je biskup u Solinu a podnio je mučeništvo u Splitu za cara Dioklecijana 304. godine. Kosti su mu u splitskoj katedrali, jednoj od najstarijih katedrala na svijetu.

Lipa iz Švarcvalda: posađena 1997. kao mala biljčica izrasla je u veliko stablo. Ona je svjedok jednog divnog prijateljstva koje rođeno i raslo u ratu i progonstvu. Ništa nije izgubljeno: ova je lipa sam vidljivi svjedok dobrote koju smrt ne može izbrisati. Neki su dragi prijatelji preminuli: neka ih Božja dobrota nagradi milinom raja!

Pred nama je novi radni tjedan. Danas kao i ovih dana pomalo je oblačno je ali prava kiša nije pala. A dobro bi došla za vrtove. Danas u 16 sati na nikšićkom groblju pokop Mile Kosa. Večeras u 18 sati misa u slunjskoj crkvi u sklopu svibanjskih pobožnosti. Prije mise krunica. 

Opet krađa cigareta – U razdoblju od 5. do 6. svibnja nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu u Grabovcu i otuđio cigarete i novac. Materijalna šteta veća je od 9000 kuna – javlja PU-karlovačka.